Gemeente Leiden

Meivakantie

Voorjaar beleven in de nabije omgeving

Publicatiedatum: 23 april 2004

De meivakantie komt er weer aan. Juist in deze periode is er in de natuur van alles te zien: voorjaarsbloemen trekken insecten, vogels zijn aan het broeden en ook kikkers en padden laten zich weer zien. Ook op de Kinderboerderij Merenwijk is nieuw leven te bewonderen. Bovendien is daar een Ooievaarspaar neergestreken!

NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE - Om het voorjaar ten volle te beleven zijn er verschillende activiteiten georganiseerd: een lentepad vanuit het Koetshuis in de Leidse Hout, een hommelpad in het Heempark en een tentoonstelling over kikkers en padden in polderpark Cronesteyn.

Lentepad in de Leidse Hout

In de Leidse Hout is een natuurpad uitgezet voor de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, maar het is ook geschikt voor jongere en oudere kinderen én volwassenen. Tijdens de wandeling zijn een aantal leuke opdrachten uitgezet. Bij de wandeling hoort een tas met een vogelzoekkaart en een zoekkaart bloemen in april/mei. Het lentepad is te lopen tot en met 23 mei als Het Koetshuis open is. Openingstijden: zondag van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag van 13.00 tot 16.30 uur, en op andere weekdagen als de vlag uithangt. Voor meer informatie kunt u naar het Koetshuis bellen op telefoonnummer (071) 515 73 33.

Omdat de spullen van het lentepad ook weer ingeleverd moeten worden, kan er op zondagen tussen 14.00 en 14.30 uur en op woensdagen tussen 13.00 en 15.00 uur gestart worden. Het Koetshuis ligt aan de Groene Maredijk.

Hommelpad in het Heempark

Hommels wijzen wandelaars op tal van bezienswaardigheden tijdens een mooie wandeling in het Heempark. De houten natuurpadbordjes in de vorm van een hommel horen bij het project lentegeuren en -kleuren dat georganiseerd wordt voor de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs. Het Heempark Leiden ligt aan de Oegstgeesterweg, tegenover de sportvelden van Lugdunum.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen van mei tot en met september ook van 14.00 tot 17.00 uur. Een bezoek aan het Heempark is goed te combineren met een wandeling door de Leidse Hout en/of Oud-Poelgeest en een bezoek aan het Koetshuis of het Theehuis in de Leidse Hout.

Interessante bezienswaardigheden aan het Hommelpad

Interessante bezienswaardigheden aan het Hommelpad. Foto: Natuur- en Milieueducatie

Tentoonstelling kikkers en padden in het Reigersbos

Vanaf 4 april is in het bezoekerscentrum het Reigersbos een tentoonstelling over kikkers en padden te zien. In het Theehuis is een tentoonstelling van koeienschilderijen van Frank Kappé

Het bezoekerscentrum ligt in polderpark Cronesteyn. Openingstijden: zondag van 13.30 tot 16.30 uur, en op werkdagen als de beheerder aanwezig is. Groepen kunnen op aanvraag een bezoek brengen aan het centrum, met de mogelijkheid tot een begeleide excursie of rugzakjestocht op eigen gelegenheid. Voor meer informatie kunt u bellen naar telefoonnummer (071) 576 98 05. Het Reigersbos is alleen per voet of fiets te bereiken vanuit het fietspad langs het Kanaal en het Polderpad. Autos moeten geparkeerd worden in de omgeving van de voet/fietsersbrug over het Kanaal of bij de volkstuinen aan de Vrouwenweg.

Ooievaarspaar en jong leven op de Kinderboerderij

Op de Kinderboerderij Merenwijk is een ooievaarspaar neergestreken. Onder de paal van de ooievaars springen jonge geitjes en lammetjes rond. Koe Ellen heeft op 15 april een zoon gekregen. Hij heet Bob. In de kuikenbak onder de hooiberg zitten kuikentjes. Direct na de meivakantie start het project werken op de boerderij. Veertien groepen uit Leiden en omgeving gaan aan het werk op de kinderboerderij. Maar voor iedereen is het leuk om de kinderboerderij te bezoeken. U kunt er 365 dagen per jaar terecht van 8.00 tot 16.30 uur.

Deze pagina is gewijzigd op 23-04-2004