Gemeente Leiden

Verdediging & Verzet

Leidse Open Monumentendagen 2004

Publicatiedatum: 23 april 2004

De Leidse Open Monumentendagen vormen een jaarlijks terugkerend evenement dat bezoekers een unieke kans biedt om een kijkje te nemen achter bekende en minder bekende Leidse gevels. Landelijk gezien nemen de Leidse Open Monumentendagen een bijzondere plaats in. De bezoekersaantallen zijn uitzonderlijk hoog: 22.000 bezoekers in 2002. De dagen trekken naast Leidenaren ook veel geïnteresseerden van buiten de stad.

OPEN MONUMENTENDAGEN - Dit jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op zaterdag 11 en zondag 12 september. Het evenement heeft ieder jaar een ander thema. Deze themabenadering maakt het mogelijk om steeds weer andere gebouwen open te stellen en de Leidse geschiedenis vanuit een nieuwe invalshoek te belichten. Zo blijven deze twee dagen in september voor de bezoeker verrassend, interessant en de moeite waard. Dit jaar zullen de Leidse Open Monumentendagen in het teken staan van Verdediging & Verzet. Naast stadsmuren, poorten, wallen en schansen, gaat de aandacht ook uit naar panden die een rol hebben gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar schuilkelders en bunkers.

Nevenactiviteiten

Naast openstelling van gebouwen met een historische waarde kennen de Open Monumentendagen ook nevenactiviteiten.

Vorig jaar zijn er activiteiten georganiseerd voor kinderen en gezinnen, onder andere een speurtocht en kindertheater. Naast jeugdactiviteiten wil het Comité Open Monumentendag Leiden dit keer de aandacht richten op een breder publiek en een korte film produceren waarin verhalen van gewone mensen centraal staan, over de periode WOII en de Koude Oorlog. Deze film zal worden vertoond in één of meerdere bunkers of schuilkelders, en zal bezoekers het verhaal vertellen van deze ruimtes waarin verder weinig of geen sporen van het verleden zijn terug te vinden. Voor deze film zoekt het Comité mensen die fotos en / of verhalen uit die tijd hebben.

Onderzoek

In verband met onderzoek naar panden die (mogelijk) worden opengesteld tijdens de Open Monumentendag, is het Comité ook op zoek naar oude fotos met het interieur van de trouwzaal in het stadhuis én naar oude fotos van en / of verhalen over schuilkelders, bunkers, het Doelenterrein, Arsenaal en de Wittepoortskazerne.

Deze pagina is gewijzigd op 23-04-2004