Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet maatschappelijke ondersteuning

Gehandicapten en chronisch zieken niet meer zeker van zorg

Afbraak AWBZ ingezet

Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben binnenkort geen enkele zekerheid meer op zorg. Dat stellen de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de Federatie van Ouderverenigingen vandaag na het spoedberaad met staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) over de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Voor zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) waar iedereen recht op had, zoals huishoudelijke hulp, de rollator of assistentie bij het aan- en uitkleden, moeten mensen voortaan bij de gemeenten aankloppen. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze geld willen uitgeven aan de zorg voor mensen met een beperking of dat ze hun budget liever besteden aan bijvoorbeeld veiligheid op straat. Dat wordt volgens de gehandicaptenorganisaties de uitwerking van de WMO.

Het overhevelen van de zorg door VWS naar de gemeenten is een ordinaire bezuiniging. De gemeenten krijgen een budget en daar moeten ze het mee doen. Daar komen de bezuinigingen voor de gemeenten nog bovenop.

Met deze wet wordt de klok vijftig jaar terug gezet. Mensen zijn niet meer verzekerd van hun recht op zorg, dat in 2000 eindelijk via de rechter is afgedwongen. De keuzevrijheid en vraagsturing voor bijvoorbeeld zorg of hulpmiddelen verdwijnen. En de objectieve onafhankelijke indicatiestelling gaat verloren. De WMO betekent de afbraak van één van de laatst overgebleven fundamenten van de volksverzekering. Nederland laat haar solidariteitsgedachte varen: we betalen met zn allen premies en degenen die meer zorg nodig hebben, kunnen daar aanspraak op maken. Met de WMO is dat voorbij.

(Geplaatst: 23 april 2004)
---