Openbaar Ministerie

Rotterdam, 23 april 2004

Celstraf van 20 jaar voor opdrachtgever dubbele moord

Het gerechtshof in Den Haag heeft twee verdachten in twee verschillende zaken die door de rechtbank in Rotterdam waren vrijgesproken van moord en/of doodslag, alsnog veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Vorige week vrijdag werd een 48-jarige Rotterdammer wegens het medeplegen van moord tot twintig jaar cel veroordeeld. Het hof achtte bewezen dat de man zijn destijds 15-jarige zoon opdracht had gegeven om zijn schoonzus en haar nieuwe echtgenoot dood te schieten. Dat gebeurde onder de ogen van het winkelend publiek op klaarlichte dag op 31 mei 2002 op de Persoonsdam in Rotterdam.
De jongen werd door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie. Zijn vader werd destijds vrijgesproken na een eis van twintig jaar. De man is bij de behandeling bij het hof niet komen opdagen en is nog spoorloos.

Het hof veroordeelde vorig jaar al een 34-jarige Rotterdammer tot veertien jaar. Het gerechtshof achtte in tegenstelling tot de rechtbank in Rotterdam wel bewezen dat de man op 11 januari 2002 een kennis met een asbak had dood geslagen. De man bleef na de uitspraak van het hof op vrije voeten omdat hij in cassatie bij de Hoge Raad ging.
Inmiddels zit hij zijn straf uit. Hij meldde zich vorige week bij de politie, legde alsnog een volledige bekentenis af en trok het cassatieberoep in.