Politie Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Westervoort, Onderzoek leidt tot 30 (jeugdige) verdachten
Publicatiedatum: 23-04-2004

In de periode van 9 maart 2004 tot heden werden er bij de politie 30 verdachten bekend van ondermeer bedrijfs- en woninginbraken, vernielingen en autokraken en -diefstallen, alle gepleegd in Westervoort. De verdachten zijn jongens in de leeftijd van 12 tot 24 jaar en wonen in Westervoort. 25 Verdachten zijn al aangehouden, de anderen volgen nog.

De aanhoudingen werden verricht naar aanleiding van een grootscheeps onderzoek dat startte met de aanhouding van een 17-jarige jongen op 9 maart. Deze jongen wordt ervan verdacht eerder die dag met drie vrienden bij zijn buren te hebben ingebroken, waarover hij een bekennende verklaring aflegde. Op initiatief van de gebiedsagent van ondermeer de Broeklanden in Westervoort werd een nader onderzoek ingesteld, dat zich steeds verder uitbreidde. De gebiedsagent bleef participeren in het onderzoek, wat vanwege zijn informatiepositie en het feit dat hij veel van de uiteindelijk aangehouden jongens kent, een belangrijke impuls heeft gevormd binnen dit onderzoek.

Uit het onderzoek kwamen steeds meer namen en delicten naar voren. De meeste delicten zijn gepleegd in de periode van januari tot maart 2004, met name in de weekenden. Van 50 delicten werd bij de politie aangifte gedaan. Van de in totaal 30 verdachten blijkt tweederde deel minderjarig te zijn. Deze minderjarigen hebben zich vooral schuldig gemaakt aan woning- en bedrijfsinbraken en vernielingen. Ongeveer tien verdachten zijn meerderjarig. Zij worden verdacht van autokraken- en diefstallen, joyriding en vernielingen aan ondermeer woningen zoals het ingooien van ruiten. Ook werd het zwaailicht van een politieauto gestolen (en later in een woning terug gevonden). Deze delicten werden in de weekenden gepleegd onder invloed van alcohol en harddrugs als cocaïne, uit pure verveling en `voor de kick'. Met betrekking tot de autokraken wordt over 40 tot 60 auto's verklaard; 20 autokraken kunnen daadwerkelijk worden aangetoond, omdat er daarvan aangiftes bij de politie zijn binnengekomen.

Van de tot nu toe 25 aangehouden verdachten zijn er 11 in verzekering gesteld en zes in bewaring. Hiervan zitten er momenteel nog twee vast (sinds 9 maart). Voor een aantal verdachten zijn vanuit het Openbaar Ministerie speciale projecten opgestart waarin de jeugdreclassering, de Raad van de Kinderbescherming en de jeugdofficier participeren. Ook de ouders van de verdachten worden hierin betrokken.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
Politiedistrict Rivierenland
0316-368031

---

Gelderland-Midden