Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 23 april 2004

Groen! roept democratische krachten op om racisme met klem te bestrijden
---

Het arrest van het Hof van Beroep heeft juridische duidelijkheid gecreëerd over de ware aard van het Vlaams Blok. Het gaat om een partij die via haar propaganda op een systematische manier aanzet tot vreemdelingenhaat en op die manier het samenleven met andere culturen probeert te verstoren. Dit heeft niets te maken met het recht op vrije meningsuiting, waar het Vlaams Blok nu op speelt.

Zowel de motivering als de beslissing van het Hof van Beroep trekken een duidelijke en juridische grens tussen vrije meningsuiting enerzijds en racisme anderzijds. Een grens die behoort tot de fundamenten van de democratie en het verdraagzaam samenleven.

Groen! doet een oproep aan alle democratische krachten om hun maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid terzake op te nemen om het racisme met nog meer kracht te veroordelen en te bestrijden. Zoals Groen! vanaf het begin heeft gedaan en zal blijven doen. Racisme kan niet in een democratische samenleving. Deze strijd kan dan ook niet ondergeschikt gemaakt worden aan strategische manoeuvres, tactische overwegingen of kortzichtige electorale belangen.

In dit licht blijft het belangrijk om het principe van het cordon sanitaire onverkort overeind te houden: met partijen die een aantal basisregels van de democratie niet respecteren kunnen geen afspraken of akkoorden gemaakt worden.

Samen werk maken van oplossingen voor samenlevingsproblemen, elke vorm van racisme veroordelen en positieve aspecten van andere culturen beklemtonen moeten een dam vormen tegen georganiseerde onverdraagzaamheid.

Daarom is het belangrijk dat alle democratische partijen - nu meer dan ooit - een eensgezind standpunt innemen en het racisme categoriek veroordelen. Ook dat is een uitspraak van de rechterlijke macht respecteren.

Jos Geysels, Vlaams volksvertegenwoordiger
Vera Dua, Voorzitter
...............................................
Persdienst Groen!
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/dotnet/GroenFormulieren/TabForms.aspx ...............................................