Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Nieuwe voorlichtingsmaterialen Rijksvaccinatieprogramma 22 april 2004

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hans Hoogervorst, neemt vanmiddag nieuw voorlichtingsmateriaal over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) in ontvangst. Met het nieuwe materiaal wil de overheid vooral ouders van jonge kinderen informeren over de vaccinaties in het RVP. Het materiaal dat nu is ontwikkeld sluit beter aan bij de vragen en gaat ook uitgebreider in op de effecten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu coördineert vanaf eind vorig jaar de communicatie over het RVP.

2 miljoen vaccinaties per jaar
Het RVP is een preventieprogramma dat sinds 1957 door de overheid wordt aangeboden. Het doel van het RVP is kinderen te beschermen tegen tien ernstige infectieziekten die tot de dood kunnen leiden. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 800.000 kinderen tussen de 0 en 9 jaar ingeënt tegen onder meer kinkhoest, tetanus, polio en mazelen. Het gaat in totaal om ongeveer 2 miljoen vaccinaties per jaar.

Het RVP is een succesvol programma. Nederland is vrij van inheemse polio en in de periode 1997-2002 werden slechts enkele gevallen van ziekten als difterie, tetanus, bof en rodehond gemeld. Dat succes kan alleen standhouden als meer dan 95% van de bevolking is ingeënt. Als er minder mensen gevaccineerd zijn is de kans op epidemieën groot. De mazelenepidemie van 1999/2000 in een gebied met een lage vaccinatiegraad heeft dat bijvoorbeeld aangetoond. Er werden 3292 mazelenpatiënten gemeld. Deze epidemie kostte aan drie kinderen het leven.

Het materiaal
Het nieuwe voorlichtingsmateriaal is ontwikkeld door het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS en in samenwerking met de Landelijke Vereniging van Entadministraties (LVE) en het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). Voor ouders van jonge kinderen was de informatievoorziening voorheen beperkt. In het materiaal staat centraal waarom vaccinatie nodig is, tegen welke infectieziekten vaccinatie bescherming biedt, hoe het vaccinatieschema er uitziet en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Het gaat om:
* een website (www.rijksvaccinatieprogramma.nl)
* een algemene folder over het RVP

* folders over de tien RVP-ziekten

* een folder over de veiligheid van vaccinaties
* een periodieke, elektronische nieuwsbrief voor professionals
* cursusmateriaal voor medische adviseurs van entadministraties

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971