Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Jeugd na zedendelict vaak weer in de fout

Zestig procent van de jonge zedendelinquenten pleegt na behandeling opnieuw een misdrijf. In 10 procent van die gevallen gaat het daarbij weer om een seksueel delict. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

Recidive van jeugdige zedendelinquenten werd onderzocht bij 114 jongens die tussen 1988 en 2001, na behandeling in verband met een zedendelict, de Justitiële Jeugdinrichting Harreveld verlieten. Hun behandeldossiers werden op een groot aantal variabelen geanalyseerd. Vervolgens werd recidive bepaald aan de hand van de gegevens van het Justitieel Documentatieregister van het Ministerie van Justitie. Deze gegevens werden gekoppeld aan de dossiergegevens van Harreveld waardoor recidivepercentages werden verkregen die in verband gebracht konden worden met kenmerken van de jongeren.

Gemiddeld verbleven de jeugdigen tussen de 24 en 30 maanden in Harreveld. De kortste observatietermijn na ontslag bedroeg een jaar en 8 maanden en de langste observatietermijn vijftien jaar en acht maanden. De mediane observatietermijn bedroeg 6 jaar en zes maanden.

Binnen de totale groep recidiveerde een kwart van de jongens binnen de observatieperiode naar een ernstig delict, zijnde een zeden- of een geweldsdelict, ruim een derde recidiveerde naar allerlei andere delicten, en 40% recidiveerde niet. Zedenrecidive werd uitsluitend bij de zgn kindmisbruikers aangetroffen, jongeren die een (veel) jonger kind hadden misbruikt. De grotere groep geweldsrecidivisten bestond voor driekwart uit zgn. opportunisten (veelal: zedendelinquenten die een leeftijdgenoot misbruikt hadden).

Zedenredive blijkt samen te hangen met de eerdere keuze voor een (zeer) jong slachtoffer en de keuze voor een meisje buiten het eigen gezin als slachtoffer. Opvallend is voorts dat 90% van de zedenrecidive binnen de eerste drie jaar na afloop van de behandeling plaatsvindt. Opportunistische zedendelinquenten recidiveerden vaker dan kindmisbruikers naar een niet-seksueel geweldsdelict. Geweldsrecidive hing samen met hoge impulsiviteit, etniciteit en een actieve criminele carrière.

* Kijk voor meer informatie over dit onderzoek op: http://www.nscr.nl

Recidive van Jeugdige Zedendelinquenten (NSCR-2004-2), J. Hendriks en C. Bijleveld, Leiden, NSCR, 2004.


---


---

Laatst gewijzigd: 23-04-2004