ZORGVERZEKERAAR VGZ
http://www.vgz.nl

VGZ voorstander van naturastelsel met eigen bijdrage

VGZ sluit 2003 af met positief groepsresultaat

Zorgverzekeraar VGZ sloot het boekjaar 2003 af met een flinke toename van het aantal verzekerden. Ultimo 2003 had VGZ 2.070.305 verzekerden, een jaar eerder was dat nog 1.949.170. Inmiddels is het aantal verzekerden gestegen naar 2.142.276 (stand maart 2004). In 2003 realiseerde VGZ een omzetverantwoordelijkheid van 5,3 miljard euro, ten opzichte van 4,8 miljard in 2002. VGZ wist het groepsresultaat om te buigen van 44,5 miljoen euro negatief in 2002 naar 11,2 miljoen euro positief in 2003.

Vanuit deze gematigd positieve cijfers ziet VGZ de komst van de standaardverzekering per 1 januari 2006 met vertrouwen tegemoet, maar plaatst wel een aantal kanttekeningen bij de plannen zoals ze nu voorliggen. Zo is VGZ er geen voorstander van dat zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen los van de standaardverzekering aanbieden. Vanuit het perspectief van de klant, is het logisch dat aanvullende verzekering en standaardverzekering gekoppeld worden aangeboden.

Daarnaast kiest VGZ nadrukkelijk voor een naturastelsel, waarbij verzekerden zorg krijgen in plaats van achteraf vergoeding van gemaakte zorgkosten (restitutiestelsel). Alleen in een naturastelsel kunnen zorgverzekeraars hun wettelijke zorgplicht waarmaken, en hun inkoopkracht namens de verzekerden laten gelden.

De overheveling van verzekerbare risic's van AWBZ naar standaardverzekering is een logische stap. Zo niet de gedachte om onderdelen van de AWBZ onder te brengen bij gemeenten. Verzekerden kunnen daardoor in aanraking komen met verschillen in beleid per gemeente. Dat creëert een ongewenste ongelijkheid.

Vooralsnog lijkt het erop dat de solvabiliteitseisen in de buurt zullen liggen van de huidige eisen die aan de ziekenfondsen worden gesteld. Onduidelijk is nog hoe wordt omgegaan met de historisch bereikte vermogensposities van zorgverzekeraars. Enerzijds heeft de wetgever te maken met juridische eigendomsposities, anderzijds met het totstandbrengen van een gelijke startpositie voor alle zorgverzekeraars.

17)Om de kosten van de zorg in de hand te houden en om de consument kostenbewust te maken, kan VGZ zich vinden in de invoering van eigen risico-s en een no-claimkorting. Daarnaast gaat de voorkeur ernaar uit om dit te combineren met de invoering van eigen bijdragen, te innen door de zorgaanbieder. Hierdoor onstaat interactie tussen verzekerde en zorgaanbieder over nut en noodzaak van concrete consumptie van zorg.


---