STICHTING CENTRAAL FONDS RVVZ


Embargo tot 23 april 2004 15.00uur

VMBO-school wint prijsvraag Zorg-voor-een-goed-idee met Adoptieproject voor ouderen

BUSSUM 23 april 2004. Tijdens een feestelijke bijeenkomst vandaag in Het Spant zijn de winnaars bekend gemaakt van de prijsvraag Zorg-voor-een-goed- idee. Deze prijsvraag werd begin dit jaar georganiseerd met als doel ideeën te verzamelen die de zelfredzaamheid van ouderen bevorderen.

Uit de 1296 inzendingen heeft de organisator, de Stichting Centraal Fonds RVVZ te Zeist, vijf nominaties gekozen. Deze nominaties werden voorgelegd aan het Nederlandse publiek en aan een onafhankelijke jury van bekende Nederlanders, die beiden in een stemverhouding van 50% een eerste-, tweede- en derde-prijswinnaar mochten aanwijzen. Opvallend is dat de jury en het Nederlands publiek tot dezelfde prijswinnaars kwamen!

Als eerste-prijswinnaar kwam het Adoptieproject van het Cambreur College uit Dongen uit de bus: het idee om VMBO-scholen met een afdeling Zorg en Welzijn een verpleeg- of verzorgingshuis te laten adopteren of te laten assisteren in de thuiszorg. De indieners motiveerden hun idee als volgt: De kennismaking met de oudere generatie kan jongeren tot het besluit brengen om te gaan werken in de ouderenzorg. Ouderen kunnen hun kennis en ervaringen overbrengen op jongeren. Ouderen en jongeren zullen elkaar beter gaan begrijpen. De prijs voor deze klas Bz-3 bestaat uit een geldbedrag van euro 2.000,- en een kunstwerk. Bovendien krijgt de winnaar steun van het Centraal Fonds om het project uit te voeren.

De tweede prijs, een kunstwerk en een bedrag van euro 1.750 ging naar Susanne Horrevoets uit Sneek, voor het idee voor een onafhankelijke website waarop het totale aanbod aan hulpmiddelen op een gemakkelijk toegankelijke manier is terug te vinden.

De derde prijs, eveneens een kunstwerk en een bedrag van euro 1.500 werd gewonnen door Marieke Bosma uit Delft voor haar ontwerp van een sleutelhulp, een attribuut dat het hanteren van de (huis)sleutel voor mensen met een verminderde handfunctie aanzienlijk vergemakkelijkt.

Directeur van de organisator, Ine van Hest: Met deze prijsvraag hebben we mensen willen aanzetten om nu eens zelf aan te geven wat zij belangrijk vinden om in een leefomgeving aan te passen en hoe dat zou kunnen. Het is verrassend hoeveel eenvoudige maar zeer doeltreffende ideeën er in Nederland leven. De ingezonden ideeën geven ons een goed inzicht hoe wij als Stichting extra aandacht kunnen geven aan de ouderenzorg in ons land.