Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

120.000 mogelijk vervuilde locaties
Alle mogelijke bodemverontreinigingen in Brabant in beeld

Uit onderzoek blijkt dat er in Brabant ongeveer 120.000 mogelijk vervuilde bodemlocaties zijn. Daarvan ligt een kwart in de vijf grote gemeenten. Op bijna 50.000 plaatsen is de bodem slechts in geringe mate verontreinigd. Op de andere locaties is de (mogelijke) vervuiling ernstiger van aard. De inschatting is dat uiteindelijk 7.000 locaties geheel of gedeeltelijk gesaneerd gaan worden. Bij de uitvoering van de bodemsanering zal meer dan voorheen worden gelet gehouden met ruimtelijke ontwikkelingen, zoals nieuwbouw en wegenaanleg.

Voor de opstelling van het landelijk project Landsdekkend Beeld 2005, heeft de provincie Noord-Brabant, in nauwe samenwerking met Brabantse gemeenten, een groot onderzoek uitgevoerd naar de ligging, omvang en ernst van mogelijke bodemverontreinigingen. De vijf grote steden in Brabant hebben deze inventarisatie voor hun eigen grondgebied uitgevoerd. De verzamelde bodemgegevens worden dit jaar nog verder aangevuld en verbeterd.
De onderzoeksresultaten worden gebruikt door staatssecretaris Van Geel om het beschikbare rijksbudget zo eerlijk mogelijk te verdelen. Binnenkort maakt hij voor alle provincies en de 29 grote steden de indicatieve budgetten voor bodemsanering bekend.

Bodemgegevens op internet
Het landsdekkend beeld omvat voor heel Nederland in totaal ca. 600.000 plaatsen met (mogelijke) bodemverontreiniging. In de komende jaren doen de provincie en gemeenten aanvullend onderzoek om het grote aantal van verdachte locaties terug te brengen totdat er uiteindelijk een harde werkvoorraad aan bodemonderzoek en -saneringen overblijft.
Door de provincie Noord-Brabant en de gemeenten wordt intussen gewerkt aan de koppeling van de digitaal opgeslagen gegevens om te komen tot één groot provinciaal bodembeheersysteem. Uiteindelijk is het de bedoeling alle bodemgegevens op internet beschikbaar te stellen. Met het vastleggen van het landsdekkend beeld van de bodemverontreiniging in Brabant is een belangrijke nieuwe fase aangebroken om het bodemprobleem gericht en effectief aan te pakken.