Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 april 2004, no. 108

Werkgelegenheid daalt ook in 2003

De werkgelegenheid in Eindhoven is in 2003 opnieuw gedaald. Hiermee volgt Eindhoven de landelijke trend. De daling was met 1,1% minder sterk dan in 2002, toen was de daling nog 3,7%. Eind 2003 bedroeg het aantal werklozen bijna 12.000, een aantal dat nog toe lijkt te nemen. Dat blijkt uit onderzoekscijfers van de afdeling Bestuursinformatie en Onderzoek van de gemeente Eindhoven. De resultaten zijn gebundeld in het rapport Eindhovense Economie in Beeld 2003.

Van de ruim 206.000 mensen die in Eindhoven wonen, wordt bijna 70% tot de potentiële beroepsbevolking gerekend. Dit is 1 procentpunt boven het nationale gemiddelde. Vergeleken met andere grote centrumsteden neemt Eindhoven met het aandeel werklozen op de potentiële beroepsbevolking een middenpositie in. Het aandeel langdurig werklozen neemt iets af. Dit geldt in mindere mate ook voor het aandeel allochtonen. Het aandeel van de jeugdwerkloosheid neemt daarentegen toe.

Afvlakking werkgelegenheidsgroei
Sinds 2003 bedraagt de totale werkgelegenheid in Eindhoven ruim 132.000 banen, verspreid over ruim 13.000 vestigingen. Ten opzichte van 2002 is dit een daling van 1,1%. In 2002 was die afname nog 3,7% t.o.v. het jaar ervoor. Vergeleken met andere grote centrumsteden is de ontwikkeling van de Eindhovense werkgelegenheid tussen 1996 en 2002 gering.

Werkgelegenheidsontwikkeling 1996-2002
De afgelopen jaren groeide de werkgelegenheid vooral in de sector zakelijke dienst-verlening. Daarbij is sprake van een evenredige verdeling van dynamiek (een per saldo toename van bedrijvigheid) en banengroei bij bestaande bedrijvigheid in deze sector. Vergeleken met andere centrumsteden kent Eindhoven een relatief grote industriële sector waarin we een daling van de werkgelegenheid zien. De overheid en kwartaire sector zijn goed voor de meeste werkgelegenheid.

Conjunctuurgevoeligheid
De combinatie van een relatief sterke industrie en een grote sector zakelijke dienst-verlening maakt de Eindhovense economie sterk conjunctuurgevoelig. Een groot deel van de Eindhovense economie is bovengemiddeld afhankelijk van export. Het verschil tussen Noord-Brabant en Nederland op dat gebied neemt gemeten in omzetontwikkeling af. Van de speerpuntsectoren hebben mechatronica en ICT het grootste werkgelegenheidsaandeel. Helaas laten beide een negatieve werkgelegen-heidsontwikkeling zien. Eindhoven neemt een zeer vooraanstaande positie in op het terrein van research en development.

Bedrijventerreinen en kantoren
Bijna eenderde van de werkgelegenheid in Eindhoven is gehuisvest op bedrijven-terreinen. Dit aandeel nam over de periode 1995-2003 af. De banengroei op bedrijventerreinen was in die tijd lager dan elders in de stad. Met name de boven-gemiddelde aanwezigheid van industriële bedrijvigheid op deze terreinen is hier debet aan. Met in totaal 1,3 miljoen vierkante meters verhuurbaar vloeroppervlak is Eindhoven een belangrijke kantorenstad. Het aanbod is de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar de opname blijft daar enigszins bij achter. Dit duidt op een vragersmarkt. Verwacht wordt dat als de economie weer aantrekt, de tendens richting aanbodmarkt gaat.

Winkelconcentraties
Naast het centrum zijn er in Eindhoven nog elf grotere winkelconcentraties. De Kanaaldijk en De Hurk, waar vooral grootschalige aanbieders op het gebied van wonen en doe-het-zelf zitten, tellen de meeste winkelvloer-meters. De concentraties Woensel en Woenselse Markt tellen de meeste winkels met een accent op mode en luxe. In het centrum is dit segment veruit het meest geconcentreerd.

© 2004 Gemeente Eindhoven