Provincie Zuid-Holland

Veel bereikt dankzij actieprogramma 'Wonen, zorg en welzijn'. Groot tekort aangepaste woningen

De provincie Zuid-Holland heeft donderdag 22 april tijdens een zogenaamde 'Resultatenmiddag' de tussenstand gepresenteerd van haar actieprogramma Wonen Zorg Welzijn. Sinds januari 2003 kwamen bijna honderd projecten tot stand. Het gaat om oplossingen voor senioren en mensen met een functiebeperking die langer thuis willen blijven wonen. Het programma loopt nog tot december 2004 en omvat subsidies van in totaal 4,3 miljoen euro.

De Resultatenmiddag werd bezocht door enkele honderden vertegenwoordigers van overheden, zorg- en welzijnsinstellingen en organisaties die de belangen behartigen van senioren en mensen met een beperking. Uit de massale belangstelling bleek dat het thema wonen-zorg-welzijn volop leeft. Terecht, want het huidige aanbod is nog lang niet afgestemd op de trend dat meer mensen langer thuis willen blijven wonen. Zo zal het tekort in Zuid-Holland aan geschikte woningen voor senioren en mensen met een functiebeperking, de komende tien jaar oplopen tot bijna 68.000 woningen. Het welzijnsaanbod - zoals 'tafeltje dekje', aangepast vervoer en sociale activiteiten - is vaak versnipperd. Burgers zien door de bomen het bos niet meer. Toch is voor het langer thuis kunnen blijven wonen meer nodig dan alleen een aangepaste woning.

ResultatenboekAan het eind van de Resultatendag nam gedeputeerde Samenleving en Middelen Lennie Huizer het Resultatenboek in ontvangst. Hierin is de tussenstand van het actieprogramma verwerkt. Aansluitend hield Huizer de toehoorders voor dat er dankzij het actieprogramma Wonen Zorg en Welzijn al veel bereikt is. Zij noemde bijvoorbeeld 'het Pact van Savelberg'. Daarin maken gemeenten, corporaties, provincie en het rijk in de regio Midden-Holland concrete prestatieafspraken over het aantal te (ver-) bouwen woningen en over een passend zorg- en welzijnsaanbod.

In de Nieuwe Waterweg Noord zijn successen geboekt met een wijkgerichte aanpak. De Regionale Patiënten en Consumenten Platforms - die de belangen van patiënten en consumenten behartigen - hebben visies, zorgvragerscriteria en cursussen ontwikkeld. Op meerdere plaatsen in de provincie is gestart met het verbeteren van woningen, het uitbreiden van het zorg- en welzijnsaanbod en/of het opzetten van een informatiepunt of dienstencentrum.

Tijd om te oogstenBij de meeste projecten is tot nu toe vooral resultaat geboekt op papier: afgeronde inventarisaties, onderzoeken, notities, visies en plannen. De conclusie van de workshops en de toespraak van de gedeputeerde kwamen dan ook overeen: er is volop gezaaid, nu is het tijd om te oogsten. De gedeputeerde liet weten dat de provincie ook ná 2004 het ingezette beleid blijft continueren. Een sluitend aanbod van wonen, zorg en welzijn voor senioren en mensen met een ziekte of beperking, blijft een van de hoogste prioriteiten van de provincie Zuid-Holland.

bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22