Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar & omgeving, vrijdag 23 april

Alkmaar 23-04-2004 - 15.30 uur

Fietser gewond na aanrijding met auto

Alkmaar, donderdag 22 april 2004.

Omstreeks 18.00 uur vond er op de kruising Kanaaldijk-Breeuwerstraat een aanrijding plaats tussen een 27-jarige automobilist uit Zuid-Scharwoude en een 18-jarige fietser uit Alkmaar. De automobilist kwam aanrijden over de Breeuwerstraat en wilde de Kanaaldijk oversteken. Hierbij verleende hij geen vrije doorgang aan de fietser die reed over de fietsersoversteekplaats van de Kanaaldijk. De fietser werd door de auto geschept. Hij werd per ambulance met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis waar hij werd opgenomen.

Huiselijk geweld

Alkmaar, donderdag 22 april 2004.

Omstreeks 21.30 uur heeft de politie een 33-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Hij had kort hiervoor onder invloed van harddrugs zijn vriendin mishandeld in hun gezamenlijke woning. De vriendin had hierdoor een dik en bebloed linkeroog. De man werd ingesloten en blijft voorlopig vast zitten omdat er nog een oude straf van 11 dagen tegen hem open stond.

Hardleerse drankrijder aangehouden

Alkmaar, vrijdag 23 april 2004.

Omstreeks 02.15 uur controleerden agenten op de Leeuwenbekstraat een 39-jarige automobilist uit Heerhugowaard op drankgebruik. De man blies aan het bureau 620 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij bleek een hardleerse drankrijder te zijn. De man is vanaf 1996 al acht maal eerder aangehouden wegens rijden met drank op. De laatste twee keren was dit in juli 2000 en in maart 2004. Zijn rijbewijs is ingenomen en er wordt opnieuw proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Drankrijder

Castricum, vrijdag 23 april 2004.

Omstreeks 02.00 uur controleerden agenten op het Kortenaerplantsoen een 22-jarige automobilist uit Castricum op drankgebruik. De man moest mee naar het bureau en blies daar 360 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal.

Auto te water

Stompetoren, vrijdag 23 april 2004.

Omstreeks 02.20 uur kreeg de politie de melding dat er een auto te water was gereden aan de Noordervaart. De bestuurster, een 32-jarige vrouw uit Hoorn, was zelfstandig uit het voertuig gekomen. Door de mist was ze het overzicht op de weg kwijt. Na onderzoek door een ambulancebroeder mocht de vrouw naar huis.

Officiële start biketeam Alkmaar

Alkmaar, vrijdag 23 april 2004.

Vanmorgen om 10.00 uur heeft het biketeam van de politie in Alkmaar tijdens de kaasmarkt een demonstratie op het Waagplein gegeven. De agenten lieten het publiek zien hoe een verdachte door agenten op mountainbikes snel en efficiënt kan worden aangehouden. Aanleiding voor deze demonstratie was de officiële start van het biketeam in Alkmaar. Het biketeam is een herkenbare groep van 19 agenten die nog dichter bij de burgers staan en snel ter plaatse kunnen zijn bij calamiteiten.

In november 2002 is in Alkmaar-Noord een pilotproject gestart waarbij negen agenten zijn gaan werken op mountainbikes en in een aangepast uniform. Dit bleek zeer succesvol te zijn en in navolging daarvan is eind vorig jaar ook in het centrum van Alkmaar begonnen met de oprichting van een biketeam van tien personen. Nu het hele team bikers in Alkmaar compleet is, werd vrijdag het officiële startsein gegeven voor het biketeam in Alkmaar.
Groot succes

De pilot in Alkmaar-Noord is een groot succes gebleken. Doelstellingen waren de aanwezigheid en zichtbaarheid van de politie in de wijk vergroten, een verbetering van de waardering voor het politiewerk krijgen van de wijkbewoners en het werkplezier vergroten. De doelstellingen zijn ruimschoots gehaald. Uit cijfers van het Omnibusonderzoek 2003 (een jaarlijks onderzoek onder bewoners van een aantal gemeenten in Alkmaar en omgeving) bleek dat er een verbetering was gemeten in de herkenbaarheid en zichtbaarheid van de politie met 13 %. In een vergelijkbare wijk in het district was dit 8%. De uitstraling van het biketeam is sportief en van deze tijd. Dat maakt het voor de politie bovendien eenvoudiger om contact met de jeugd op straat te krijgen.
Aanhoudingen op heterdaad

Omdat bikers pas op het allerlaatste moment te zien en te horen zijn, hebben zij in het pilotjaar in totaal 41 aanhoudingen op heterdaad verricht. Dit varieerde van een verdachte die op de vlucht was na een gewapende overval en een pyromaan die een auto in de brand stak, tot vuurwerkgooiende jeugd. Ook kunnen de bikers de kortste weg van A naar B nemen. Zelfs als daar trappen of andere obstakels zijn. VeiligheidsgevoelDe bikers leveren een positieve bijdrage aan het veiligheidsgevoel van de bewoners van de wijk, zegt Marina Slot, districtschef Noord-Kennemerland. Het publiek is enthousiast en de collegas zijn nog makkelijker aanspreekbaar, snel ter plaatse en sportief bezig. Wegens de goede ervaringen in Alkmaar-Noord breiden we het aantal bikers uit in Alkmaar. Ik ben ervan overtuigd dat de bikers ook in het centrum van de stad veel successen zullen boeken en waardering krijgen van bezoekers en bewoners van de stad.