Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 23 april 2004

Uitbreiding EU leidt niet tot toestroom zware criminelen

Downloaden Criminaliteitsbeeldanalyse Oost-Europa Misdaad zonder grenzen

Als gevolg van de uitbreiding van de Europese Unie op 1 mei 2004 valt geen plotselinge toestroom van zware criminelen te verwachten. De georganiseerde misdaad uit Oost-Europa lijkt bovendien geen vaste voet aan de grond te hebben in de Nederlandse samenleving. Niettemin is de schade van uit het buitenland opererende bendes aanzienlijk.

Dat blijkt uit het criminaliteitsbeeld Oost-Europa 2002-2003 Misdaad zonder grenzen van de Nationale Recherche. Het criminaliteitsbeeld is gisteren door de Nationale Recherche aangeboden aan het Landelijk Parket.
Aan de totstandkoming van het beeld is meegewerkt door het Instituut voor maatschappelijke veiligheidsvraagstukken (IPIT) en de Faculteit Beleid, Bestuur en Technologie van de Universiteit Twente.

Buitengrens
De zwaardere criminelen zijn al actief in het Westen, ondanks dat de grenzen nog relatief gesloten waren. Criminelen uit Oost-Europa kennen al jarenlang voldoende mogelijkheden om zich snel te verplaatsen naar, binnen en uit de Europese Unie: via groene grenzen, met behulp van valse of vervalste reisdocumenten of met een geldig paspoort, aangezien een visum niet is vereist. Grenscontroles zijn een belangrijk hulpmiddel bij de opsporing van criminelen, maar houden hen niet tegen.
Aangezien de nieuwe lidstaten direct zullen toetreden tot de douane-unie (vrij verkeer van goederen) lijkt het per 1 mei 2004 wel gemakkelijker om goederen te smokkelen vanuit de nieuwe buurlanden aan de oostgrens van de EU. De bewaking aan de nieuwe buitengrens voldoet nog niet aan de standaard van de EU. Vanaf de toetreding van de nieuwe lidstaten zal de capaciteit bij de grensbewaking van de nieuwe lidstaten voortdurend toenemen. De nieuwe lidstaten treden nog niet toe tot het Schengengebied (vrij verkeer van personen). De huidige controles blijven voorlopig bestaan.

Voor de aanpak van georganiseerde misdaad zal de uitbreiding van de EU ongetwijfeld positieve gevolgen hebben. Per 1 mei 2004 krijg de samenwerking met de politiediensten uit de acht nieuwe lidstaten een grote stimulans.

Synthetische drugs, mensenhandel, sigarettensmokkel Het aantal Oost-Europese verdachten is sinds 1996 meer dan verdrievoudigd en steeg in 2002 tot ruim 2000. Uit de criminaliteitsanalyse blijkt dat criminelen uit Oost-Europa ten onrechte een reputatie van gewelddadigheid hebben. Ze zijn niet gewelddadiger dan anderen. Er zijn in de periode 2002 2003 wel enkele incidenten geweest waarbij zwaar geweld werd gebruikt, maar slechts in beperkte mate zijn criminelen uit Oost-Europa betrokken bij moord, doodslag en gewapende overvallen.
In Nederland is de georganiseerde misdaad uit Oost-Europa in toenemende mate betrokken bij de productie en smokkel van synthetische drugs, mensenhandel en sigarettensmokkel. Vanuit Oost-Europa worden in het bijzonder grondstoffen voor synthetische drugs naar Nederland gesmokkeld. Uit Oost-Europa is komen veel slachtoffers van mensenhandel. Het gaat vooral om vrouwen die onder valse voorwendselen worden tewerkgesteld in de prostitutie in Nederland. Nederland is overwegend transitland bij de smokkel van sigaretten naar Engeland. De routes lopen vaak door Litouwen. Engelse, Oost-Europese en Nederlandse criminele groepen zijn actief in de smokkel van sigaretten. De recente verhoging van de accijns op tabak kan de zwarte markt in Nederland een impuls geven.

Professionele bendes uit Polen en Litouwen veroorzaken grote materiele schade met ramkraken (juweliers), auto-inbraken en autodiefstallen (duurdere merken en vrachtwagencombinaties) en dragen bij aan gevoelens van onveiligheid bij burgers. Het gaat om misdaadtoerisme van mobiele bendes: ze passen een hit-and-run tactiek toe vanuit het land van herkomst en zijn ook in onze buurlanden actief. Bendes uit Litouwen zijn daarnaast betrokken bij het uitgeven van vals geld. In Nederland en andere landen proberen Litouwers valse biljetten van 50 en 100 euro in omloop te brengen. De hoeveelheid en de kwaliteit van de valse biljetten nemen toe.

Aandachtsgebied Nationale Recherche
Oost-Europa is een van de aandachtsgebieden van de Nationale Recherche. De criminaliteitsbeeldanalyse geeft inzicht in de aard, omvang en ontwikkelingen van Oost-Europese georganiseerde misdaad in Nederland. Het aandachtsgebied Oost-Europa omvat twintig landen: de vijftien opvolgerstaten van de Sovjet-Unie en vijf Centraal-Europese landen. Criminelen uit het aandachtsgebied zijn overwegend afkomstig uit Polen, Litouwen en Rusland.
De nieuwe criminaliteitsbeeldanalyse past in een reeks onderzoeken waarmee de recherche in Nederland sinds het midden van de jaren negentig georganiseerde misdaad in kaart brengt. In de onderzochte periode 2002 - 2003 zijn op het aandachtsgebied 15 grote opsporingsonderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken richtten zich op synthetische drugs, mensenhandel, BTW-fraude, overvallen, vals geld en moord. De onderzoeken leidden tot de ontmanteling van 11 criminele organisaties binnen en buiten Nederland.

Commissaris Jan Boersma en officier van justitie Remco van Tooren zullen vanmiddag om 13.00 uur in het hoofdbureau van politie in Zwolle het criminaliteitsbeeld voor de media toelichten.

Voor informatie: Wim de Bruin