ABVAKABO FNV

Minister de Geus laat kwaliteit kinderopvang over aan CAO

Zoetermeer, 23 april 2004

'Wij zullen zorgen dat het toch nog goed komt met de kwaliteit van de kinderopvang', zegt ABVAKABO FNV na het debat over de Wet basisvoorziening kinderopvang (WBK). De Tweede Kamer lijkt in meerderheid te kiezen voor het afschaffen van wettelijke of ministeriële regels over kwaliteit. Minister de Geus vindt dat verantwoord, omdat de regels over groepsgrootte, het aantal kinderen per groepsleidster en de opleidingseisen in de CAO Kinderopvang staan. De minister verwacht dat dat zo zal blijven. 'Dat vertrouwen zullen wij niet beschamen', zegt Jan Willem Dieten, bestuurder van ABVAKABO FNV.

Samen met andere organisaties heeft ABVAKABO FNV er steeds op aangedrongen dat de overheid de verantwoordelijkheid zou nemen voor de kwaliteit van de kinderopvang. Steeds is ingezet op duidelijke, wettelijke afdwingbare afspraken over bijvoorbeeld groepsgrootte en opleidingseisen van personeel. Maar via een serie van amendementen in de Kamer kiest de politiek er nu voor de verantwoordelijkheid voor deze kwaliteitsregels bij ondernemers en vakbonden in de kinderopvang te leggen. De minister verklaarde in de Tweede Kamer: 'Wat in de CAO staat hoeft niet nog een keer door de wetgever te worden geregeld'. En: 'U verwacht toch niet dat de vakbonden een dergelijke CAO-bepaling over twee jaar verkwanselen?'. ABVAKABO FNV zal als grootste bond deze handschoen oppakken.
De regels die nu deel uitmaken van de CAO Kinderopvang staan daar ook door toedoen van ABVAKABO FNV. Dieten, onderhandelaar voor de CAO Kinderopvang, heeft er hard voor gestreden. 'Groepsleidsters hebben er destijds zelfs voor moeten staken' zegt hij. Deze CAO-afspraken blijven nu een onmisbare rol vervullen bij de borging van de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland.

ABVAKABO FNV is overigens niet tevreden met de gang van zaken. De overheid hoort zelf de verantwoordelijkheid voor kwaliteitsregels in de kinderopvang te nemen. De bond betreurt ook dat de meerderheid van de Kamer veel ouders in de kou laat staan met betrekking tot de betaalbaarheid - en daarmee de toegankelijkheid - van de kinderopvang. Evenmin is het gelukt om de invloed van oudercommissies te versterken. Dit waren de drie belangrijkste punten van de petitie die eerder deze week, voorzien van 15.000 handtekeningen, door onder andere ABVAKABO FNV, BOinK en de FNV werd ingediend.


---

/
Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de kinderopvang, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Jan Willem Dieten landelijk bestuurder (06) 51576936 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

23 apr 04 15:46