Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: WMO - afbraak AWBZ ingezet

23 april 2004

Gehandicapten en chronisch zieken niet meer zeker van zorg

Afbraak AWBZ ingezet

Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben binnenkort geen enkele zekerheid meer op zorg. Dat stelden de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) vrijdag na het spoedberaad met staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) over de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Voor zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) waar iedereen recht op had zoals bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of assistentie bij het aan- en uitkleden moeten mensen voortaan bij de gemeenten aankloppen. Elke gemeente mag zelf bepalen of ze geld wil uitgeven aan de zorg voor mensen met een handicap of chronische ziekte of dat ze hun budget
bijvoorbeeld besteden aan veiligheid op straat. Dat wordt volgens de gehandicaptenorganisaties de uitwerking van de WMO. Het overhevelen van de zorg door VWS naar de gemeente is een ordinaire bezuiniging. De gemeenten krijgen een budget en daar moeten ze het meedoen en ook hun eigen bezuinigen opvangen.

Met deze wet wordt de klok vijftig jaar terug gezet. Mensen zijn niet meer verzekerd van hun recht op zorg. Dat in 2000 eindelijk via de rechter is afgedwongen. De keuzevrijheid en vraagsturing voor bijvoorbeeld zorg of hulpmiddelen verdwijnen. En de objectieve onafhankelijke indicatiestelling gaat verloren. De WMO betekent de afbraak van één van de laatst overgebleven fundamenten van de volksverzekering. Nederland laat haar solidariteitsgedachten varen: we betalen met z'n allen premies en diegene die meer zorg nodig hebben, kunnen daar aanspraak op maken. Met de WMO is dat voorbij.