Stichting Natuur en Milieu

23 april 2004

Europees Parlement geeft gehoor aan argumenten Stichting Natuur en Milieu
Betere normen voor bestrijdingsmiddelen in voedsel

23 april 2004 - De afgelopen maanden heeft een coalitie van Europese NGO's onder leiding van Stichting Natuur en Milieu intensieve gesprekken gevoerd met de fracties in het Europees Parlement over de noodzaak van een betere consumentenbescherming tegen residuen van bestrijdingsmiddelen. Dat leidde er deze week toe dat het Europees Parlement het voorstel van de Commissie over toegestane residuen van bestrijdingsmiddelen aanzienlijk aanscherpte en verbeterde. Het nam een grote reeks amendementen aan die de voedselveiligheid vergroten, en ook gunstig uitpakken voor het milieu en de natuur.

Een belangrijke verbetering voor de voedselveiligheid die het Europees Parlement aannam, is dat niet meer alleen de giftigheid van elk afzonderlijk restant bestrijdingsmiddel telt bij de beoordeling. Ook de zogeheten combinatietoxiciteit moet worden beoordeeld. Dat is de giftigheid van een cock-tail van kleine restanten bestrijdingsmiddelen, die elk voor zich onder de wettelijke norm zitten.

Het Parlement bepaalde voorts dat nieuwe wetenschappelijke inzichten over risico's van bestrijdingsmiddelen als hormoonverstoring, immuuntoxiciteit en gevaren voor het ongeboren kind moe-ten worden meegenomen. Tot nu toe baseerde de Commissie zich bij haar beoordeling alleen op gegevens van de fabrikanten en niet op de wetenschappelijke literatuur.
Verder heeft het Parlement bepaald dat moderne geïntegreerde landbouwmethoden moeten worden toegepast, waardoor er minder restanten bestrijdingsmiddelen in voedsel terechtkomen, hetgeen uiteraard weer leidt tot extra bescherming van de consument.

De nationale autoriteiten moeten hun meetresultaten elke drie maanden op internet publiceren, zodat snel duidelijk wordt of er problemen zijn met de voedselveiligheid. Dit betekent ook dat de Nederlandse Keuringsdienst van Waren en het Voedingscentrum, die zich tot nu toe verzetten tegen aanscherping van de normen, hun beleid moeten bijstellen.

Natuur en Milieu vindt dat Nederland, uit het oogpunt van consumentenbescherming, snel zijn wetgeving moet aanpassen aan de besluiten van het Europees Parlement.

Nadere inlichtingen
Marijke Brunt, tel.030-2331328