ABU

Vergunning uitzendbranche lost illegalenprobleem niet op (23-4-2004)

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) verwacht niet dat een vestigingsvergunning zoals voorgesteld in de Illegalennota van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie de illegaliteit in de uitzendbranche zal terugdringen. Illegaliteit kan alleen worden teruggedrongen door zeer intensieve handhaving en controle. Desondanks is de ABU wel verheugd dat illegaliteit eindelijk hoge prioriteit van het kabinet heeft gekregen.

Met het verhogen van bestuurlijke boetes en het introduceren van een fictief dienstverband zet het kabinet belangrijke stappen voorwaarts bij het terugdringen van illegale bemiddeling. Ook de maatregel die opdrachtgevers verantwoordelijk maakt voor de boetes en aansprakelijk stelt voor de inning van premies zorgt ervoor dat het werken met illegalen en illegale bemiddelaars onaantrekkelijker wordt. Onvoldoende aandacht heeft het kabinet echter voor de handhavings- en controlemogelijkheden. De capaciteit om 210.000 illegale arbeidskrachten aan te pakken, zal beduidend hoger moeten zijn dan de voorgestelde extra 80 man bij de Arbeidsinspectie.

Minder enthousiast is de ABU ook over de voorgestelde vestigingsvergunning. Een vergunning leidt niet tot minder illegale ondernemingen. Malafide bedrijven zullen zich immers niet melden voor een vergunning en opdrachtgevers zijn er niet in geĂŻnteresseerd. Het zwarte circuit blijft daarmee even ongrijpbaar als nu. Tegelijkertijd treft een vestigingsvergunning wel het bonafide circuit. Een vergunning betekent veel extra papieren rompslomp en leidt derhalve tot een grote administratieve last. Bovendien zijn de elementen waaraan bij de vergunning moet worden voldaan, dermate vaag dat zij niets zeggen over de kwaliteit van de specifieke uitzendvaardigheden. De ABU is dan ook teleurgesteld dat er in de nota niets terug te vinden is over de zelfregulering van de branche en het APK-model dat wordt voorgesteld.

Om illegale tewerkstelling een halt toe te zeggen, roept de ABU de betrokken ministers op handhavings- en controlecapaciteiten van de verschillende diensten behoorlijk uit te breiden. Voor wat betreft de verdere maatregelen, is de brancheorganisatie graag bereid om mee te denken hoe de illegaliteit fors teruggedrongen kan worden en hoe het onderscheid malafide/bonafide verduidelijkt kan worden.
---

Voor de redactie,