KRO De Wandeling

Pierre liet gezin lang achter, maar relatie is verstevigd

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 23 APRIL

HILVERSUM, 20040419 -- "Er ligt in mijn leven een duidelijke scheiding tussen de periode voor en na Rwanda." Als technisch rechercheur koos Pierre Heuts voor deelname aan een zware VN-missie: onderzoek doen naar de gruweldaden in Rwanda. Hij laat voor langere tijd zijn vrouw en twee kinderen achter en stort zich in het werk om bewijsmateriaal te verzamelen.


In aflevering 33 van KRO De Wandeling praat presentatrice Hella van der Wijst met de Limburgse rechercheur Pierre Heuts over de beslissing om te gaan en de moeite die het hem kostte om zijn gezin voor langere tijd achter te laten. "Er werden mensen gezocht, ik had interesse en mijn vrouw stemde toe. Anders had ik het niet gedaan." Pierre bereidt zich intensief voor op het verblijf in het door de oorlog getekende Rwanda. Op 25 september 1995 is hij klaar voor vertrek. "Toen ik naar het vliegtuig liep en mijn jongens van 8 en 13 naar me zag zwaaien dacht ik: wat doe je nou, dit is niet goed."
In Rwanda ziet Pierre zaken die hij zich maar moeilijk kon bevatten, ondanks zijn recherche-ervaring. Contact met het thuisfront is nauwelijks mogelijk. "Ik had een klein boekje met foto's bij me en telkens als ik daarin keek realiseerde ik me dat ik hier was en zij daar." Wat hielp was het schrijven van een dagboek, dat zijn vrouw ook te lezen kreeg. "Onze relatie is steviger geworden. De buitenkant, de franje gaat eraf. We vertrouwen nu blindelings op elkaar."

KRO De Wandeling, vrijdag 23 april 16.30 uur
(HH. zondag 25 april 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.




KRO De Wandeling