S.M.O.

Uitreiking SMO-rapport uitgaansgeweld aan Deetman

Hierbij nodig ik u uit voor de uitreiking van het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport 'Uitgaansgeweld, oorzaken en preventie' van de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) aan burgemeester Deetman van Den Haag. Deze zal plaatsvinden op 23 april a.s. om 14.30 uur in discotheek Asta in Den Haag.

Het SMO-rapport 'Uitgaansgeweld, oorzaken en preventie' concludeert dat alle betrokken partijen in het uitgaansleven beter moeten samenwerken bij de preventie van uitgaansgeweld. Het gaat daarbij niet alleen om het maken van onderlinge afspraken, maar ook om het leveren van een gezamenlijke inspanning om de omstandigheden te creëren waarin plezier maken wordt bevorderd en het ontstaan van agressie zo veel mogelijk wordt voorkomen. Deze gezamenlijke inspanning wordt aangeduid met de term 'belevingsmanagement'.

Er moet meer aandacht komen voor de keten van het uitgaan en het reduceren van de discrepantie in sfeer en beleving tussen de verschillende contexten waarin het publiek zich tijdens het uitgaan begeeft, concludeert het rapport. In deze visie stelt de overheid zich op als regisseur van de uitgaansketen, met als streven dat het uitgaanspubliek deze keten zonder obstakels kan doorlopen en dat zo veel mogelijk aspecten in het uitgaansgebied de sfeer van het uitgaan ondersteunen.

Op 23 april zal s'ochtends met Haagse horeca-ondernemers, politie, vervoerders, portiersbedrijven en andere betrokkenen uit het Haagse uitgaansleven worden gebrainstormd over de vraag hoe de uitkomsten van het SMO-onderzoek kunnen worden vertaald naar concrete beleidsmaatregelen om het uitgaansgeweld in Den Haag terug te dringen.

Om 14.00 uur vat professor dr. W.J. de Ridder, directeur van Stichting Maatschappij en Onderneming, de resultaten van deze workshop samen. Aansluitend wordt het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport overhandigd aan burgemeester Deetman van Den Haag. De middag wordt afgesloten met een borrel.

De pers is van harte welkom om het middagprogramma (vanaf 14.00 uur) bij te wonen.