Ingezonden persbericht


PERSBERICHT.

Noord-Hollands wielerweekeinde op 23, 24 en 25 april Oudste klassieker met veel jong talent De Ronde van Noord-Holland, de oudste wielerklassieker van ons land, beleeft zondag 25 april de 59e aflevering. Aan de vooravond van het zestigjarig bestaan in 2005 is de Ronde actiever dan ooit. De klassieker door Noord-Holland, is het hoogtepunt van een compleet wielerweekeinde. Dat begint vrijdagavond 23 april met een koppelkoers in het overdekte wielerstadion in Alkmaar en vervolgens op zaterdag de toertocht door Noord- Holland. Als afsluiting van dit complete Noord-Hollandse wielerweekeinde is dan zondag de 'Ronde' en een reeks aan andere sportieve activiteiten in het centrum van Zaandam.Met vrijwel zeker de snelle jongens Robbie mcEwen en Jans Koerts als grote kanshebbers aan de start, zal de ronde toch voor een groot deel in het teken staan van de aanstormende jeugd. En dan met name Noordhollandse jeugd. Het jongerenteam van de Rabobank komt met o.a. Thomas Dekker, juniorwereldkampioen Kai Reus en Bas Gilling aan de start. Vooral naar Dekker gaat de belangstelling uit. De 19-jarige belofte uit Dirkshorn, vorig jaar nog derde bij het WK beloften in Canada, heeft dit pas begonnen seizoen alweer enkele grote successen geboekt. Niet alleen tussen leeftijdsgenoten maar ook tussen gevestigde krachten die in de 1.3 wedstrijden - waartoe ook de Ronde van Noord-Holland behoort - hoofdrollen spelen. In de kortgeleden gehouden Grote Prijs Pino Cerami fietste Dekker vlotweg met de besten mee. Daarnaast rijden de drie voor een groot deel over hen zeer vertrouwd gebied, bijna door hun achtertuin zogezegd. Van de routiniers lijken Robbie McEwen, vermoedelijk vergezeld van zijn ploegmaats Moerenhout, Steegmans, Vierhouten, Van Bon en Stefan van Dijk (ook al een oud-winnaar) en Jans Koerts - al driemaal eerder winnaar - de grootste favorieten voor de overwinning.

Deelnemers

Alhoewel het deelnemersveld op het moment van het ter perse gaan van deze krant nog niet compleet is, komen naast Lotto Domo meerdere sterke teams aan de start. Uiteraard Chocolade Jacques (Koerts, Peers, Planckaert en Van Velzen), Bankgiroloterij (Andresen, Bak, Blijlevens, Kemna), de Nederlandse teams van Axa (Lucassen, Van Schalen, Slippens, Stam etc), Bert Story (Honig, Terpstra, Kornegoor), Apac (Schur, Alma, Cordes, Sneeboer), Lowik (Veelers en Lenferink), Team Moser (Louwers, Stenekes, Nannes en Botman), Van Hemert (Marvin van der Pluym, Van Hummel), de Rabojongeren (Dekker, Reus, Giling, De Maar en Rory Sutherland) en de nationale selectie die ditmaal uit zes Noord-Hollanders zal bestaan waarbij o.a. Ton Slippens.

Doorkomsttijden:

ZAANDAM start op de Dam 12.01 uur

ZAANDIJK t.h.v. Guisweg 12.07 uur

WORMERVEER / KROMMENIE t.h.v. Kerkstraat 12.11 uur SPIJKERBOOR 12.26 uur

PURMEREND Kanaaldijk 12.36 uur WIJDEWORMER Zuiderweg 12.40 uur

ZAANDAM passage Westzijde premiesprint 12.55 uur

WORMERVEER / KROMMENIE t.h.v. Kerkstraat 13.06 uur

DE WOUDE t.h.v. brug Noord-Hollands kanaal 13.15 uur

ALKMAAR Kanaalkade t.h.v. steiger Woltheus premiesprint 13.30 uur

ALKMAAR Munnikenweg 13.33 uur

ST.PANCRAS Nauertocht t.h.v. Geestmerambacht 13.43 uur

HARENKARSPEL Westfriese Zeedijk 13.50 uur

SCHAGEN Scholeksterlaan kruising N245 14.09 uur

SLOOTDORP Westerterpweg (verzorging) 14.32 uur

WIERINGERMEER Zuiderkwelweg 14.40 uur

MEDEMBLIK Kaasmarkt premiesprint 14.53 uur

WERVERSHOOF Onderdijk t.h.v. Hotel 't Hart van Onderdijk 15.00 uur

HOOGKARSPEL Streekweg 15.11 uur

WIJDENESS Kerkbuurt 15.22 uur

HOORN Gedempte Turfhaven t.h.v. Pietershof premiesprint 15.40 uur

OOSTHUIZEN Oostdijk 15.54 uur

PURMEREND Gedempte Where 16.03 uur

ZAANDAM passage Westzijde premiesprint 16.20 uur

ZAANDAM finish Westzijde 16.25 uur

Koppelkoers

Het Noord-Hollands wielerweekeinde begint vrijdagavond 23 april met een koppelkoers over 50 kilometer in het kortgeleden volledig gerenoveerde wielerstadion in Alkmaar. Tal van bekende renners komen aan de start, routiniers zowel als jonge talenten. Het organiserende Alcmaria Victrix heeft al een aantal koppels gecontracteerd en poogt ook uit het deelnemersveld van de wegwedstrijd een aantal renners te interesseren voor de rit op het snelle Siberische larikshout.

Het programma begint om 20.00 uur met het voorprogramma, het hoofdnummer start om 21.00 uur.

Toertocht

Zaterdag 24 april is dan de 32e toertocht van Noord-Holland, ook al een klassieker op het gebied van het fietstoerisme. Met gemiddeld zo'n 4500 deelnemers per jaar scoort het organiserende Le Champion hoog. De toertocht werd ooit, als tegenhanger van de door Nanno Bakker gewonnen wedstrijd, in 1971 voor het eerst gehouden met 86 deelnemers. Twee jaar later ontfermde Le Champion zich erover en groeide het deelnemersaantal jaarlijks opzienbarend. Midden jaren tachtig beleefde de toertocht zijn hoogtepunt met zo'n 6000 deelnemers. Nu stabiliseert zich dat tussen 4 en 5000, maar de organisatie rekent erop dat bij mooi weer nog vele honderden zullen bijschrijven op de dag zelf.De start en finish is in Oostzaan in recreatiegebied Het Twiske. Er staan afstanden van 40, 60, 110 en 160 km op het programma.

www.lechampion.nl

www.sportpaleis-alkmaar.nl

www.ronde-van-noord-holland.nl

Noot voor de redactie -