Ingezonden persbericht

Erkenning effectieve bedrijfsvoering voor kinderopvang

HUIZEN, 20040422 -- Opvangorganisatie De Wipneus in Huizen is het eerste kinderdagverblijf in Nederland dat deze week voorgedragen is voor het keurmerk Investors in People. Het assesment, afgenomen door een onafhankelijk instituut, is lovend over de portfolio en heeft geen hiaten ontdekt in de bewijslast. De kinderopvang staat deze week fors in de belangstelling door de behandeling van de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang in de Kamer.


Investors in People (IiP) is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. In opdracht van de CAO-partijen in de kinderopvang is door de Sectorfondsen Zorg en Welzijn een landelijke pilot met 5 organisaties, waaronder De Wipneus, van start gegaan met de bedoeling de mogelijkheden van dit instrument voor de kinderopvangbranche te onderzoeken. Investors in People richt zich op het investeren in de ontwikkeling van medewerkers en brengt een koppeling aan tussen de organisatiedoelstellingen en de persoonlijke doelstellingen van medewerkers.
Gaandeweg de pilot en de 0-meting werd het enthousiasme om met dit instrument te werken dusdanig, dat De Wipneus besloten heeft het traject voort te zetten. "Ons enthousiasme en gedrevenheid om dit traject gezamenlijk met goed gevolg te doorlopen was groot", aldus Marianne Jacobs, vestigingsmanager en intern projectleider. "IiP is een instrument dat structuur, kader en perspectief biedt. Zeker in de huidige economie een project wat De Wipneus met name aansprak".

Het beleidskader van Stichting Kinderopvang De Wipneus heeft als doel ondernemerschap en
professionaliteit te bevorderen en de organisatie stevig als maatschappelijk ondernemer op de sociale kaart van de regio 't Gooi e.o. te zetten. De omslag die daarbij voor ogen staat is die van aanbod- naar vraagsturing. De diensten moeten aansluiten bij de vraag in de samenleving die vertolkt kan worden door burgers, bedrijven en overheden. De Wipneus voldeed al aan alle in de "Gemeenteverordening Kinderopvang" gestelde eisen. Daarnaast is de organisatie gecertificeerd volgens het kwaliteitssysteem HKZ- ISO 9002.
Op het terrein van arbeidsverhoudingen vraagt dit beleid vooral om professionalisering van het personeelsbeleid. De onderliggende visie is dat een duurzaam en samenhangend personeelsbeleid als onderdeel van het ondernemingsbeleid onmisbaar is voor de continuïteit van de onderneming en de kwaliteit van de dienstverlening. Met het behalen van het Investors in People keurmerk heeft de kinderopvanginstelling, als eerste in Nederland, bewezen ook een effectieve bedrijfsvoering te hebben.

Stichting Kinderopvang De Wipneus is in haar 17-jarig bestaan uitgegroeid van een bedrijfscrèche van diverse zorginstellingen in 't Gooi tot een professioneel kindercentrum en gastouderbureau met een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening. Kinderopvang is, door pedagogische en maatschappelijke ontwikkelingen, de kinderschoenen ontgroeit en een volwassen product geworden. De afgelopen tien jaar heeft de kinderopvang in Nederland een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. De bestaande wettelijke kaders en regelingen bleken niet meer toereikend voor een sector die zo snel groeit en waarvan steeds meer ouders en kinderen gebruik maken. Het kabinet heeft daarom een nieuwe wet bij de Tweede Kamer ingediend: de Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK). Kern van deze wet zijn de financiering van de kinderopvang door ouders, werkgevers en overheid. Daarnaast stelt de wet eisen aan de kwaliteit van de kinderopvang. Het wetsvoorstel werd 21 en 22 april 2004 in de Tweede Kamer behandeld. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet in januari 2005 van kracht wordt.