Ingezonden persbericht

Alarmklok Nederlandse Kinderrechters

De Aktiegroep Burgerbelangen te Breda heeft n.a.v. verontrustende signalen van de Nederlandse kinderrechters aan de bel getrokken

23 APRIL 2004, 20040423 -- De Aktiegroep Burgerbelangen te Breda stelt CDA-Tweede Kamerfractie een aantal vragen met betrekking tot wantoestanden in de Nederlandse Jeugdzorg.


Burgerbelangen reageert op de publicaties in het opiniemagazine Zorg+Welzijn dd. 25 februari 2004, alsook Het Parool dd. 10 april 2004. Daaruit blijkt dat de kinderrechters in Nederland zich ernstige zorgen maken over de gebrekkige mogelijkheden in de Jeugdzorg en delen de daaruit voortkomende maatschappelijke onrust. (Zorg+Welzijn 25 februari 2004)

Het Parool schrijft onder de kop " Een Nederlands record: Een achtjarige belandt in cel ": Hulpverlening heeft geen plek voor ontspoorde kinderen. Jochies van negen die verwaarloosd zijn door hun ouders, meisjes van twaalf die in de ban zijn van zogeheten loverboys, die seksueel zijn misbruikt. Ieder kind heeft zijn eigen schrijnende verhaal.... “


Burgerbelangen heeft de CDA-Tweede Kamerfractie de onderstaande vragen voorgelegd:

A. Kent U het manifest van de kinderrechters, waarin de noodklok wordt geluid over de jeugdzorg, in het bijzonder over de wachtlijsten in de Jeugdzorg -en de civiele en strafrechtelijke plaatsingen in jeugdinrichtingen? (Opiniemagazine ZORG+WELZIJN 25 februari 2004)

B. Zo ja, deelt U de mening van de voorzitter van de Werkgroep Kinderrechters, mr. Frans van der Reijt- en bent U van plan om vanuit het CDA ter zake actie te ondernemen om aan de klachten - wensen van de kinderrechters tegemoet te komen en een betere jeugdzorg tot stand te brengen?

C. Bent U ook van oordeel, dat het failliet van de jeugdzorg veroorzaakt wordt door niet goed toegesneden wetgeving? Of wordt dit door iets anders veroorzaakt?

D. Bent U van mening dat zowel het management, als medewerkers in de jeugdzorg voldoende geëquipeerd zijn om de huidige problematiek in de jeugdzorg het hoofd te bieden?

E. Is het U bekend dat de Brabantse gedeputeerde, R. Augusteijn (CDA-Jeugdzorg) naar aanleiding van het besluit van de Raad van Toezicht de algemeen-directeur L. Schoonen van Bureau Jeugdzorg op non-actief heeft gesteld, alsook dat het Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant -volgens gedeputeerde Augusteijn- niet op extra geld hoeft te rekenen? De Raad van Toezicht van Bureau Jeugdzorg stuurde Schoonen al met betaald verlof op grond van twee zeer kritische externe rapporten over organisatie en management van het bureau. De beëindiging van het dienstverband lijkt onvermijdelijk. (Brabants Dagblad 15 april 2004)

F. Acht U het dringend gewenst om de verantwoordelijke bewindslieden te vragen om doelgerichte actie te ondernemen tegen de verschijnselen loverboys/pedofilie, om te voorkomen dat ook zeer jonge kinderen, zowel jongens- als meisjes in de armen van verkeerde jongens/mannen/vrouwen vallen? (Het Parool 10 april 2004)

G. Burgerbelangen zou gaarne willen vernemen, of ook naar de mening van de CDA-Tweede Kamerfractie de huidige tekortkomingen in de jeugdzorg, een schending zijn van de Rechten van de Mens? (In het bijzonder inzake humane bejegening)




Ingezonden persbericht