Vlaamse overheid

De Vlaamse regering kent een bijkomende subsidie toe aan de vzw Quartier Latin (de koepel van alle Nederlands- talige hogescholen en universiteiten in Brussel) om het gratis openbaar vervoer voor de studenten in Brussel te verzekeren.

In juni 2003 kende de Vlaamse regering al een eerste subsidie van 1.200.000 euro toe aan de vzw Quartier Latin. Hiermee konden de studenten de aankoop van een schoolabonnement terugbetaald krijgen. De studenten kochten een abonnement bij de MIVB en kregen dit later terugbetaald van Quartier Latin (min 10 euro voor administratiekosten).

Met dit initiatief wil de Vlaamse regering de mobiliteit van de Vlaamse student in de hoofdstad verhogen, zodat deze gemakkelijker kan participeren aan het sociale, culturele, sportieve en uitgaansleven in de stad.

De gratis abonnementen waren een groot succes. Groter dan wat oorspronkelijk voorzien was in de begroting. Er werden 777 abonnementen meer aangevraagd én niet alle studenten vroegen de korting waarop ze recht hadden aan bij de MIVB.

Uit de afrekening blijkt dan ook dat het project 250.000 euro te kort had. Vandaag heeft de Vlaamse regering beslist dit tekort weg te werken door een bijkomende subsidie te geven van 246.293 euro.

Door de beslissing van vandaag zullen alle 8.077 studenten die een abonnement hebben genomen, worden terugbetaald. Deze studenten bespaarden dus gemiddeld 175 euro.

Uit de abonnementennummers kon afgeleid worden dat 72% van de terugbetaalde studenten voor de eerste keer een abonnement bij de MIVB gekocht hebben. Met andere woorden een groot deel van deze studenten kochten door deze maatregel waarschijnlijk voor de eerste keer een abonnement op het Brussels openbaarvervoernet.

Een bevraging leerde dat de studenten het abonnement niet alleen gebruikten voor school-, thuis- en kotverkeer. De respondenten antwoordden dat ze het abonnement wel degelijk gebruikten om Brussel te leren kennen en om in de stad theatervoorstellingen en andere socio-culturele activiteiten bij te wonen.

De geografische achtergrond van de studenten die een terugbetaling ontvingen: Vlaams-Brabant (43,7%), Brussel zelf (15,4%), provincie Antwerpen (12,1%), Oost- Vlaanderen (10,3%), West-Vlaanderen (8,8%) en Limburg (8,4%). Studenten die dicht bij Brussel wonen zijn blijkbaar meer geneigd om in de hoofdstad het openbaar vervoer te gebruiken.

Momenteel lopen de onderhandelingen met de MIVB om dit initiatief ook in het academiejaar 2004 - 2005 verder te zetten.

persinfo : Tom Ongena, woordvoerder van de minister-president - tel. 02 553 29 11 e-mail: persdienst.somers@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---