Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

RK-Kerk betaalt miljoenen schadevergoeding aan slachtoffers

De Rooms-Katholieke Kerk in het Amerikaanse Saint Louis betaalt 1,7 miljoen dollar schadevergoeding aan de familie van een jongetje dat seksueel werd misbruikt door een priester. Dat heeft het aartsbisdom van Saint Louis deze week bekend gemaakt.

De priester werd twee jaar geleden veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens misbruik van zes jongetjes. Het bisdom St. Petersburg in Florida betaalde een week eerder 12 mannen die zeggen seksueel misbruikt te zijn door een priester uit het bisdom meer dan 1 miljoen dollar. De slachtoffers zeggen dat de ex-priester hen tussen 1976 en begin negentiger jaren seksueel misbruikte. De mannen waren toen tussen de 9 en 14 jaar oud.

De Rooms-Katholiek Kerk in de Verenigde Staten is de afgelopen drie jaar geteisterd door een reeks van aanklachten tegen priesters wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Het aartsbisdom Boston, dat het meest te lijden had van seksschandalen, trof eind vorig jaar al een schikking van 85 miljoen dollar met ongeveer 500 slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. In ruil voor een vergoeding uiteenlopend van 80.000 tot 300.000 dollar per persoon werden de rechtszaken die tegen de kerk zijn aangespannen ingetrokken.


---


---

Laatst gewijzigd: 23-04-2004