Ingezonden persbericht


(23 april 2004 - Bericht van Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Platform ondersteunt hoger beroep vredesactivist

Utrecht, 23 april 2004 - Op maandag 26 april 2004 om 09.30 uur dient voor het Gerechtshof te Den Haag, Prins Clauslaan 60, in hoger beroep de veroordeling van mr. Meindert Stelling, voorzitter van de Vereniging van Juristen voor de Vrede, terzake van diens deelname aan een actie van het
Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' en het Iraaks Platform in Nederland, op 25 juni 2003 te Den Haag. Op die datum werden bij het gebouw van de Tweede Kamer pamfletten uitgedeeld waarin het Iraaks Platform in Nederland, aangesloten bij het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', zich uitsprak tegen de uitzending van Nederlandse militairen naar Irak. Dit met het oog op het debat in de Tweede Kamer dat die dag over de uitzending van Nederlandse troepen werd gehouden. Mr. Stelling weigerde gevolg te geven aan de opdracht van een politiefunctionaris om de uitreiking van pamfletten te staken, omdat hierbij de in de Grondwet gegarandeerde vrijheid van meningsuiting in het geding was. ,,Die vrijheid kan niet door een willekeurige actie van de politie worden beknot'', aldus Stelling.

Het gaat in deze strafzaak om een principiële kwestie. In de eerste plaats is de vraag aan de orde of de
pamfletuitreiking onder de bescherming van art. 7 Grondwet (vrijheid van meningsuiting) viel, of zou moeten worden aangemerkt als een betoging in de zin van art. 9 Grondwet. Dit laatste zou dan moeten worden gebaseerd op het gegeven dat degenen die de pamfletten uitreikten, allen een wit T-shirt droegen met daarop de teksten 'Geen troepen' en 'Irakezen baas in eigen land'. Het dragen van eenzelfde T-shirt zou dan moeten worden beschouwd als een collectieve meningsuiting, waarop art. 9 Grondwet en de Wet openbare manifestaties van toepassing zouden zijn.

Indien de actie als betoging zou moeten worden beschouwd, gaat het in de strafzaak tegen mr. Stelling in de tweede plaats om de vraag of de opdracht kan worden gegeven een betoging te ontbinden omdat daarvoor geen vergunning is verleend. Art. 9 Grondwet en de Wet openbare manifestaties stellen namelijk niet de eis dat voor een betoging een vergunning moet zijn verkregen. De politie baseerde zich op 25 juni 2003 bij de opdracht om de pamfletuitreiking te staken uitdrukkelijk op het standpunt dat voor de betoging geen vergunning was verleend. Ook de officier van justitie ging daarvan uit toen de strafzaak op 7 oktober 2003 in eerste aanleg diende voor de politierechter te Den Haag. Hoewel de politierechter door mr. Stelling er uitdrukkelijk op is gewezen dat de Wet openbare manifestaties niet rept over vergunning en dat een betoging uitsluitend kan worden verboden ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer of voorkoming van wanordelijkheden, heeft de politierechter in zijn vonnis van 21 oktober 2003 geoordeeld dat de gegeven opdracht in overeenstemming met de wet was.

Op dit laatste punt zal mr. Stelling in hoger beroep in ieder geval hard reageren. Willens en wetens is de politierechter eraan voorbijgegaan dat de opdracht de pamfletuitreiking te staken, niet was gebaseerd op één van de gronden die in art. 9 Grondwet zijn aangegeven en in art. 2 Wet openbare manifestaties zijn herhaald. Daarmee heeft de politierechter in zijn vonnis van 21 oktober 2003 naar de mening van mr. Stelling valsheid in geschrifte gepleegd. De politierechter heeft zijns inziens daarmee eveneens gehandeld in strijd met art. 6 Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de
fundamentele vrijheden, welk artikel een eerlijke en onpartijdige rechtspraak vereist.

Overigens moet deze rechtszaak worden gezien in het licht van de steeds verder gaande repressie van meningsuitingen en betogingen, die zich in de visie van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' lijkt af te tekenen. Met name in Den Haag wordt telkens met onevenredig politieoptreden gereageerd en worden de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van betoging geconfronteerd met ongrondwettige belemmeringen. Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' acht dit een zorgwekkende ontwikkeling, waartegen verzet dient te worden geboden.

-------

Noten voor de pers

Woordvoerders over deze rechtszaak zijn:

Mr. Meidert Stelling, 0172-473687

Namens het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog': Jan Schaake, 030-2316666

Meer over (de activiteiten van) het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.wereldcrisis.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'