Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft beslist om over te gaan tot de aankoop van een voormalig schoolgebouw in Mechelen. Het gebouw, het voormalige Instituut voor Kunstambachten (IKA), is gelegen rechttegenover de Dossinkazerne in de Goswin de Stassartstraat. De aankoopprijs voor het gebouw bedraagt 330.000 euro.

Het is de bedoeling om het IKA-gebouw om te bouwen tot een onderdeel van het 'Vlaams holocaustmuseum'. De Vlaamse regering bereidt de oprichting van een dergelijk museum voor in dit gebouw en in de voorbouw van de Dossinkazerne. Die kazerne was tijdens de Tweede Wereldoorlog de plaats van waar de joden en zigeuners uit België werden gedeporteerd. Nu al is in de voorbouw het Joods Museum voor Deportatie en Verzet gehuisvest, waarmee de Vlaamse regering bij de oprichting van het 'Vlaams holocaustmuseum' samenwerkt. Daarnaast bereidt een wetenschappelijk comité onder leiding van professor Bruno De Wever op dit ogenblik, binnen de krijtlijnen van de mission statement die de Vlaamse regering eerder heeft goedgekeurd, de oprichting van dit museum voor op historisch, didactisch en pedagogisch gebied.

persinfo : Tom Ongena, woordvoerder van de minister-president - tel. 02 553 29 11 e-mail: persdienst.somers@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---