Ingezonden persbericht


Utrecht, 23 april 2004
Welzijn krijgt plaats in nieuwe
Wet maatschappelijke ondersteuning

De Maatschappelijke Ondernemers Groep (MOgroep) staat positief tegenover de voorstellen voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Naast zorg wordt ook welzijn gegarandeerd in de wet die in 2006 in werking treedt. Staatssecretaris Ross van VWS informeert naar verwachting vandaag de Tweede Kamer schriftelijk over de voorstellen.

De Wmo vervangt de Welzijnswet en een deel van de AWBZ en brengt samenhang tot stand tussen welzijn en zorg op lokaal niveau. Dit maakt het mogelijk om burgers in de eigen omgeving (thuis, in wijken en buurten) één integraal aanbod van wonen-welzijn-zorg te bieden. Welzijnsdiensten zoals buurtactiviteiten, ondersteuning mantelzorg en vrijwilligerswerk, ouderenadvisering, maatschappelijk werk, dagactiviteiten en activiteiten die de sociale cohesie in de wijk bevorderen, zijn cruciaal voor maatschappelijke ondersteuning van (kwetsbare) burgers.

Directeur van de MOgroep, Sjef van Gennip zegt dat 'de nieuwe Wet maatschappelijke onderdersteuning (Wmo) een succes wordt als wordt voldaan aan twee randvoorwaarden:

Gemeenten gaan sturen op beleid en geven ruimte aan ondernemers in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening voor de uitvoering. Dit blijkt in de huidige praktijk onder de Welzijnswet vaak een groot probleem.

De financiële middelen zijn zodanig dat naast zorg ook welzijn gegarandeerd is.'

Perscontacten:
Gemma Lenders, 030 - 298 34 42, 06 - 29 39 74 72.


---- --