Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Raad van Europa bezorgd over afschaffen OZB (23/04/04)

Het Congres van Lokale en Regionale Overheden (CLRAE) van de Raad van Europa, stelt met spoed een onderzoek in naar de voornemens van de Nederlandse regering om het gebruikersdeel van de OZB af te schaffen en de tarieven voor de overblijvende OZB-en van eigenaren en niet-woningen het eigenarendeel te beperken.

Dat is vanmorgen besloten op een vergadering in Sankt Gallen. Het Congres betwijfelt of de plannen van het kabinet in overeenstemming zijn met het Europees Handvest voor de Lokale Autonomie. Volgens dat verdrag moeten lokale overheden een substantieel deel van hun inkomsten verwerven uit lokale belastingen, waarvan ze zelf de hoogte kunnen bepalen.

Het Congres stelt dit onderzoek in op verzoek van de Nederlandse delegatie.
De Groningse wethouder René Paas deed het verzoek namens de Nederlandse Gemeenten. Hij noemt de kabinetsplannen gevaarlijk voor de gemeentelijke democratie: Nederlandse gemeenten hebben nu al weinig eigen belastinginkomsten. Wie die nog beperkt, pleegt een aanslag op de lokale democratie. Ook de burgers helpt het niet verder: de belastingen van het rijk zullen stijgen, om gemeenten te kunnen compenseren.
De Gelderse gedeputeerde Henk Aalderink ondersteunde het gemeentelijke pleidooi namens de Nederlandse provincies. Hij vreest dat veel gemeenten hierdoor worden gedwongen de dienstverlening aan hun burgers te verminderen.

Het onderzoek dat nog dit jaar moet leiden tot aanvullende aanbevelingen is een vervolg op het standpunt van de Raad van Europa uit 1999, waarin Nederland stevige kritiek kreeg vanwege de benoemde burgemeester en het beperkte eigen belastinggebied. Het resultaat van de kabinetsplannen zal zijn dat het relatieve aandeel van de inkomsten uit eigen belastingen meer dan halveert. Vooraanstaande leden van het comité vinden het zorgwekkend dat juist Nederland één van de oude en vooraanstaande Europese staten het verdrag zo makkelijk aan de kant schuift.

Sankt Gallen, Zwitserland, 23 april 2004