Vlaamse overheid

De Vlaamse regering keurde op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, het uitvoeringsbesluit inzake de Hoge Raad voor Herstelbeleid, na advies van de Raad van State, definitief goed.

De leden, vier magistraten en drie deskundigen in ruimtelijke ordening, zullen door de Vlaamse regering na openbare oproep benoemd worden voor een hernieuwbare termijn van vijf jaar. De vaste secretaris wordt voor onbepaalde duur aangesteld.

Met de oprichting van de Hoge Raad voor Herstelbeleid zullen alle bouwmisdrijven van vóór 1 mei 2000 op een objectieve, evenwichtige en rechtvaardige wijze beoordeeld worden. De Hoge Raad zal bindend advies uitbrengen over de herstelvordering.

In principe zal de Hoge Raad een meerwaarde laten vorderen, behalve in drie decretaal bepaalde uitzonderingen: wanneer een stakingsbevel genegeerd wordt; er flagrante burenhinder wordt veroorzaakt of wanneer de regels van de ruimtelijke ordening inzake de essentiële bestemmingsvoorschriften 'zwaarwichtig en onherstelbaar' worden geschonden.

De Hoge Raad zal kunnen bepalen of een inbreuk verjaard is, volgens de regeling ingevoerd bij decreet van 4 juni 2003.

Voor de inbreuken, die dateren van vóór 1 mei 2000 en waarvoor al een vonnis of arrest werd uitgesproken, zal de Hoge Raad een bindend advies moeten verlenen of het Vlaamse gewest mag starten met de ambtshalve uitvoering.

Minister Van Mechelen wil deze Hoge Raad begin juni installeren en is ervan overtuigd dat hiermee een objectieve en rechtvaardige streep zal kunnen getrokken worden onder het 'historisch passief' inzake ruimtelijke ordening.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---