Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft het voorstel van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Dirk VAN MECHELEN, en de Vlaamse minister van Wonen, Marino KEULEN, over "het gezamenlijk beheer van de gegevens van de patrimoniale informatie" goedgekeurd. Dit goedgekeurde concept zal als basis dienen voor onderhandelingen met de federale overheid en met de andere gewesten, om tot een samenwerkingsakkoord te kunnen komen. Dit samenwerkings- akkoord geeft verder uitvoering aan de Lambermont- akkoorden.

Wie vandaag informatie wil krijgen over een bepaald stuk grond, of over om het even welk kadastraal perceel, moet zich aan meerdere loketten informeren. Als je bijvoorbeeld wil weten wie eigenaar is, moet je naar het bevoegde registratiekantoor. Als je wil weten hoeveel het kadastraal inkomen bedraagt, moet je naar het kadaster. De hypotheekkantoren kunnen informatie verschaffen over eventuele zakelijke zekerheden waarmee het onroerend goed bezwaard is. Wie wil weten of er gevaar is op bodemverontreiniging, moet zich te wenden tot de OVAM. En het decreet op de ruimtelijke ordening legt de gemeenten de verplichting op om te voorzien in een gemeentelijk plannen- en vergunningenregister.

Kortom, de relevante informatie is zeer disparaat, onder zeer verschillende (digitale en niet-digitale) vorm, aanwezig op verscheidene overheidsniveaus.

Minister Van Mechelen wil dat een federale en intergewestelijke Kruispuntbank die gegevens bundelt en via een uniek loket toegankelijk maakt. Op die manier wordt voorkomen dat een hele reeks van loketten en diensten moet worden geraadpleegd, vooraleer men zich een totaalbeeld over het onroerend goed, bijvoorbeeld voor kandidaat-kopers, kan vormen.

De betrokken overheden blijven wel verantwoordelijk voor het beheer en het bijwerken van de informatie die betrekking heeft op hun respectieve bevoegdheden. De Kruispuntbank wordt dus geen centrale databank die alle gegevens opslorpt, maar een netwerk tussen meerdere, zelfs gedecentraliseerde overheden.

De andere gewesten, de federale administratie en alle betrokken Vlaamse diensten werden bij de uitwerking van dit concept betrokken. In een eerste fase zal getracht worden met de federale overheid en de andere gewesten een proefproject uit te werken om de technische uitvoerbaarheid van dit concept te testen. Want er moeten afspraken gemaakt worden over een unieke gemeenschap- pelijke sleutel van de percelen en een unieke ruimtelijke verwijzing ernaar.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---