ST. HOOFD, HART EN VATEN

Hartezorg verandert voor de hartpatiënt

De landelijke patiëntenorganisatie Hartezorg wil de komende maanden haar organisatie veranderen in het belang van de hartpatiënt. Uit onderzoek blijkt dat de doelmatigheid flink verbeterd kan worden. Hartezorg heeft het onderzoek en de reorganisatieplannen op eigen initiatief ontwikkeld, zonder betrokkenheid van de Nederlandse Hartstichting.

Het onderzoek van ander half jaar geleden geeft aan dat de bestuurlijke en administratieve lasten op regionaal niveau verminderd moeten worden. Op deze manier blijft er meer tijd over voor de hartpatiënt zelf. Volgens de plannen zal een klein en slagvaardig bureau de regios gaan ondersteunen. Stichting Fonds PGO, de verstrekker van overheidssubsidies, ondersteunt het onderzoek en onderschrijft de reorganisatieplannen.

Op dit moment bespreekt Hartezorg het voorstel met haar lidorganisaties. Uiteraard bestaan er verschillen van inzicht. Deze zijn bij het bestuur bekend en vormen voortdurend onderwerp van gesprek. Tijdens de Algemene Ledenvergadering eind juni besluiten Hartezorg en haar regionale organisaties over de voorstellen.

Enkele feiten:

- Er zijn 3 belangrijke organisaties naast Hartezorg (landelijk): de eigen regionale lidorganisaties, Stichting Hoofd Hart en Vaten (SHHV) en de Nederlandse Hartstichting.

- Hartezorg: ondersteunt regionale organisaties door training, scholing en ledenadministratie en het tijdschrift Hartezorg.
- Regionale lidorganisaties: organiseren voorlichtingsactiviteiten en patiëntenbegeleiding voor hartpatiënten.

- SHHV: ondersteunt Hartezorg op het gebied van beleid, secretariaat en huisvesting.

- De Nederlandse Hartstichting: financiert SHHV.
- Stichting Fonds Patiënten-, Gehandicaptenorganisaties en Ouderenbonden (PGO) financieren patiëntenorganisaties, waaronder Hartezorg.

- Er bestaat geen directe relatie tussen Hartezorg en de Hartstichting.

- Hartezorg praat met haar lidorganisaties over de voorstellen voor verandering. De salarissen van de directeuren van de Hartstichting spelen in dit gesprek geen rol.

- Tot op heden voert Hartezorg steeds een open en directe dialoog met haar leden.