Vlaamse overheid

Umicore investeert in de komende jaren circa 61.000.000 euro in het weer gezond maken van de vervuilde gronden op haar 4 Vlaamse vestigingen én in de aangrenzende woonwijken in Hoboken, Balen/Lommel, Overpelt en Olen. Vlaanderen en Umicore investeren samen elk 15.000.000 euro extra in een fonds dat de vervuiling in de wijdere omgeving van de Umicore vestigingen gaat aanpakken. Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier, Ovam en Umicore ondertekenden daaromtrent vandaag een convenant. "Vandaag is een dure, maar heuglijke dag voor Umicore. Dit akkoord betekent dat wij de erfenis van vorige generaties niet meer zullen doorgeven aan de volgende generatie," aldus Thomas Leysen, gedelegeerd bestuurder van Umicore. "Voor de allereerste keer slagen overheid en een private onderneming erin gezamenlijk een dergelijke grote actie te ondernemen voor een gezonder leefmilieu," stelt Vlaams milieuminister Jef Tavernier.

"Umicore maakt hiermee definitief komaf met de historische erfenis van meer dan 100 jaar industriële activiteiten op haar vier Vlaamse vestigingen. Wij kunnen deze bladzijde uit onze geschiedenis nu omslaan en resoluut vooruit blikken om Umicore verder uit te bouwen als een toekomstgerichte, innovatieve en verantwoordelijke industriële groep" zegt Thomas Leysen.
In november 1997 tekende Umicore reeds een vrijwillige overeenkomst met de Vlaamse overheid om deze historische vervuiling aan te pakken. Het vandaag ondertekende document is een aanvulling op die overeenkomst. Het focust op de bodemsanering van de Umicore- vestigingen en van de omliggende woonzones én op de wijdere omgeving.

Budget bedrijfsterrein en omliggende woonzones Volgens de convenant investeert Umicore de komende 15 jaar 39.000.000 euro in de sanering van de bedrijfsterreinen van Hoboken, Olen, Balen/Lommel, Overpelt en de naastgelegen woonwijken Moretusburg, Balen-Wezel, Glasfabriek en Cité Overpelt. Daarnaast heeft Umicore een budget voorzien van 23.000.000 euro werkingskosten over de komende 15 jaar en een apart budget voor de sanering van het radioactief stort te Olen. Bovendien heeft Umicore een akkoord gesloten met Balim zodat een deel van de sanering op het aanpalende Balim-terrein mogelijk was.
Gezien de voorbije jaren reeds de nodige financiële voorzieningen opgebouwd werden, zal dit akkoord geen verdere impact hebben op de balans van Umicore.

Bodemsanering bedrijfsterreinen
De bronaanpak is het uitgangspunt van de bodemsanering. Zo start nog dit jaar op elke vestiging het afgraven van de meest verontreinigde ophooglaag. Dit vermijdt dat het grondwater verder wordt verontreinigd én vermindert de stofopwaai naar de omgeving.

Start werken omgeving
In samenwerking met Ovam en de Vlaamse overheid stelt Umicore in 2004 de finale bodemsaneringsprojecten op. De concrete werken worden met Ovam in een agenda vastgelegd én gecommuniceerd naar de betrokken omwonenden en lokale overheden. In de wijk Moretusburg te Hoboken start de voorbereiding van de bodemsanering nog dit jaar. Deze sanering past in het grotere geheel "Milieu & Gezondheid". In de andere wijken rond Balen en Overpelt moet bijkomend onderzoek eerst een gedetailleerder beeld geven van de aanwezige bodemverontreiniging. Naast afgraving (Hoboken) worden mogelijks ook andere saneringstechnieken zoals immobilisatie toegepast. Deze techniek maakt dat de aanwezige bodemverontreiniging niet langer beschikbaar is voor gewassen en niet meer uitspoelt naar het grondwater.

Verdere omgeving
Een Fonds, gespijsd door de Vlaamse overheid en Umicore, pakt de vervuiling in de wijdere omgeving van de Umicore-vestigingen aan. Deze actie loopt over 10 jaar en start met het in kaart brengen van de bodemverontreiniging én met de sanering van de Bankloopbeek in Olen.
"Door onze constructieve samenwerking zijn we tot een akkoord gekomen dat bijdraagt tot een gezonder leefmilieu in Vlaanderen en bijdraagt tot het welzijn van iedereen, in het bijzonder tot dat van de buurtbewoners rond de vestigingen," aldus Vlaams milieuminister Jef Tavernier.

Vlaams Ministerie van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking, Ron Hermans, tel. 0473 90 30 66, e-mail: ron.hermans@vlaanderen.be

---