Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

23-04-2004

Bondsraad CNV BedrijvenBond houdt vast aan 10 puntenplan CNV

De bondsraad van de CNV BedrijvenBond besprak vandaag de stand van zaken met betrekking tot de discussie over vut, prepensioen en levensloop (VPL). De bondsraad besloot onverkort vast te houden aan het 10 puntenplan van het CNV. De bondsraad is er zeer boos over, dat de overheid ingrijpt in de arbeidsverhoudingen die decentraal worden geregeld.

De CNV BedrijvenBond vindt, dat prepensioen en levensloop samen de mogelijkheid moeten blijven bieden om uit te treden vanaf 60 jaar. Voor levensloop bestaat de mogelijkheid om op vrijwillige basis individuele keuzen te maken. De uitwerking hiervan moet volgens de bond op decentraal niveau gebeuren.
De bondsraad stelde vast, dat de discussie alleen maar kan gaan over de vraag welke fiscale bijdrage het kabinet wil leveren aan het eerder uittreden van werknemers. Werkgevers en werknemers moeten zelf bepalen welke uittredingsleeftijd passend is, zowel nu als in de toekomst. Hierbij past wat de bondsraad betreft verantwoordelijk gedrag ten aanzien van zowel het kostenaspect als de demografische ontwikkeling in Nederland en het arbeidsmarktbeleid.
De bondsraad constateerde, dat vervroegd uittreden niet wordt uitgebannen als de fiscale ruimte wegvalt. Immers, in de vorm van premies betalen ook de werkgevers een bijdrage. Daar waar de overheid niet meer wenst mee te betalen aan prepensionering, is het niet denkbeeldig, dat de druk op sociale uitkeringen omvangrijk wordt doordat werknemers hetzij via de WAO hetzij via de WW toch genoodzaakt worden eerder te stoppen met werken.
De bondsraad staat op het standpunt, dat van de overheid mag worden verwacht, dat zij op basis van een gezamenlijke analyse en een lange termijn visie pensioenbeleid mogelijk maakt. Dit staat in schrille tegenstelling tot de gevolgen van het bezuinigingsdenken op de korte termijn waar we nu mee worden geconfronteerd.

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan (vice-voorzitter)
030 6 348 210
Bert Aanstoot (persvoorlichting)
030 6 348 240