Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

publicaties - Brief aan het college van burgemeester en wethouders van alle gemeenten in Nederland over evaluatie dualisering gemeent...

Brief aan het college van burgemeester en wethouders van alle gemeenten in Nederland over evaluatie dualisering gemeentebesturen

19 april 2004 De stuurgroep evaluatie dualisering gemeentebestuur is op 9 februari 2004 ingesteld. De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, de heer De Graaf heeft u daarover bij brief van 2 maart 2004 geïnformeerd. Met deze brief wil ik als voorzitter graag toelichten hoe de stuurgroep tegen haar opdracht aankijkt. Daarnaast vraag ik u uw medewerking aan de evaluatie. Hoewel de stuurgroep zich realiseert dat dit een extra inspanning van u vergt, wil de stuurgroep toch het belang van een zo hoog mogelijke deelname aan de evaluatie onderstrepen. Immers hoe groter de deelname hoe betrouwbaarder en gezaghebbender de uitspraken over de uitkomsten kunnen zijn.
---

De stuurgroep evaluatie dualisering gemeentebestuur is op 9 februari 2004 ingesteld. De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, de heer De Graaf heeft u daarover bij brief van 2 maart 2004 geïnformeerd. Met deze brief wil ik als voorzitter graag toelichten hoe de stuurgroep tegen haar opdracht aankijkt. Daarnaast vraag ik u uw medewerking aan de evaluatie. Hoewel de stuurgroep zich realiseert dat dit een extra inspanning van u vergt, wil de stuurgroep toch het belang van een zo hoog mogelijke deelname aan de evaluatie onderstrepen. Immers hoe groter de deelname hoe betrouwbaarder en gezaghebbender de uitspraken over de uitkomsten kunnen zijn.

De stuurgroep evaluatie dualisering gemeentebestuur ziet het als haar opdracht om een totaalbeeld van de dualisering op dit moment te schetsen. Welke effecten heeft de dualisering gehad op het functioneren van de verschillende betrokkenen in de gemeentelijke praktijk. Het gaat ons niet zozeer om dit beeld zelf, maar om de analyse van dit beeld. Op basis van die analyse wil de stuurgroep met het oog op de toekomst tot voorstellen en aanbevelingen komen.

De stuurgroep laat zich voor de feitenverzameling bijstaan door een onderzoeksbureau. Bureau Berenschot zal in alle gemeenten onderzoek doen naar structuur- en cultuurveranderingen als gevolg van de dualisering. Dit zal voornamelijk via verschillende -digitale- enquêtes verlopen, gevolgd door een aantal groepsgesprekken in veertig geselecteerde gemeenten. Berenschot zal de enquête binnenkort naar de verschillende doelgroepen in de gemeenten sturen en deze nader toelichten. De stuurgroep heeft aan Berenschot gevraagd er alles aan te doen om de belasting voor de ondervraagden te minimaliseren.

Het onderzoek gaat in de week van 26 april aanstaande van start en zal in juli zijn afgerond. Vragen en reacties graag per e-mail aan: Emailadres evaluatiedualisering@minbzk.nl

De stuurgroep zelf gaat na dit onderzoek met een aantal vragen, dilemma's en stellingen bij een beperkt aantal gemeenten op bezoek om haar analyse scherp te krijgen. In die gemeenten willen we met verschillende betrokkenen, zoals bijvoorbeeld gemeentelijke politici, maar mogelijk ook met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in een aantal gesprekken van gedachten wisselen. De stuurgroep zal de gesprekspartners tevens uitnodigen een bijdrage te leveren aan mogelijke oplossingen en goede ervaringen.

Op basis van de resultaten van de onderzoeken en van de visitatiegesprekken zal de stuurgroep in het najaar haar bevindingen en aanbevelingen presenteren aan de minister.

Tot slot verzoek ik u deze brief en het belang van de evaluatie binnen uw gemeente onder de aandacht te brengen van zowel de raad als het ambtelijk apparaat en de raadsgriffie. Ik reken op uw medewerking en dank u daarvoor reeds bij voorbaat.

DE STUURGROEP EVALUATIE DUALISERING GEMEENTEBESTUUR,

J. M. Leemhuis-Stout

voorzitter

---

---

---

---