Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Akkoord over invoering Kaderrichtlijn Water

De ministerraad heeft vandaag een notitie goedgekeurd waarin staat beschreven hoe de Europese Kaderrichtlijn Water op een pragmatische manier in ons land kan worden ingevoerd. De Tweede Kamer verzocht het kabinet vorig jaar met een dergelijk voorstel te komen.

De Europese Kaderrichtlijn Water is sinds 2000 formeel van kracht en dwingt de Europese lidstaten de kwaliteit van hun oppervlaktewater op orde te brengen en te houden. Voor de Nederlandse regering is het van belang dat wordt uitgegaan van een pragmatische en haalbare invoering van deze richtlijn. Door de geografische ligging als afvoerputje van Europa is het voor ons land bijna onmogelijk aan de hoogste standaarden op het gebied van waterkwaliteit te voldoen.

Uitgangspunt voor het kabinet is dat ons land de minimum vereisten van de Europese richtlijnen nakomt en daarbij zoveel mogelijk aansluiting zoekt bij het bestaande Nederlandse beleid. In de notitie zijn de uitgangspunten en de te volgen strategie voor de periode tot 2009 uitgewerkt.

De kaderrichtlijn heeft grote gevolgen voor overheden en bedrijfsleven. Zo krijgen gemeenten te maken met stijgende kosten voor het rioleringsbeheer en waterschappen met extra eisen aan waterzuivering. Bedrijven moeten rekening houden met extra milieueisen en de landbouw met een zwaarder mestbeleid en nitraatrichtlijn.

Lees voor meer informatie het persbericht.

Lees ook de notitie.