Onderzoek naar grootschalige heling en oplichting afgerond

's-Hertogenbosch 23-04-2004 - De Divisie Centrale Recherche van politie Brabant-Noord heeft afgelopen week een onderzoek afgerond naar grootschalige heling en verduistering. In totaal zijn acht verdachten aangehouden. Een 45-jarige man uit Uden wordt als hoofdverdachte gezien. Hij wordt verdacht van oplichting met behulp van twee lege bedrijven. Daarnaast wordt hij verdacht van heling van gestolen vrachtwagens en vrachtwagenladingen. De andere verdachten zijn bij één van de beide zaken betrok-ken geweest.

Op 23 januari 2004 heeft de politie in Duiven, Uden, Mill en Boekel op in totaal vijf plaatsen doorzoekingen gehouden. Dezelfde dag zijn drie verdachten aangehouden, waaronder de hoofdverdachte. Hij is aangehouden in Son. Een 23-jarige man en een 44-jarige man beiden uit Arnhem, zijn in Duiven aangehouden. In de periode daarna -tot april- zijn de andere vijf verdachten aangehouden. Een 49-jarige man uit Uden, een 32-jarige man uit Rotterdam en een 71-jarige man uit Mill, zijn in hun woonplaats aangehouden. Een 50-jarige man uit Wenen Wiesel is in Apeldoorn aangehouden en een 40-jarige man uit Rheden is in Arnhem aangehouden. De hoofdverdachte zit nog in voorlopige hechtenis. De andere verdachten zijn aangehouden, verhoord en later in vrijheid gesteld. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Later zullen ze zich bij de rechter moeten verantwoorden.

Het onderzoek

Het onderzoek naar de oplichting en heling is begin januari 2004 gestart en richtte zich op de 45-jarige Udenaar. De politie kwam hem op het spoor doordat hij handelde via een leeg bedrijf in Uden. Vanuit dat bedrijf werden allerlei goederen onder valse naam besteld. De goederen werden afgeleverd bij een gehuurd pand. Na een aantal weken was het bedrijf gesloten en waren de bestelde goederen verdwenen. De rekeningen van de leveranciers werden nooit betaald. Uit onderzoek bleek dat de hoofdverdachte samenwerkte met andere verdachten. Zij hadden een tweede leeg bedrijf opgericht in Duiven. Volgens dezelfde methode, werden weer goederen besteld en niet betaald. Bij deze oplichtingen ging het om goederen varieerend van dartborden, autobanden en koffiezetapparaten tot betonplaten en vorkheftrucks. De schade voor de toeleveringsbedrijven loopt in de tonnen. De activiteiten werden op 23 januari door de politie afgekapt.

Naast het werken vanuit een leeg bedrijf, hield de hoofdverdachte zich bezig met grootschalige heling van vrachtwagens en vrachtwagenladingen. Deze ladingen varieerden van voedingsmiddelen tot auto-onderdelen en van speelgoedautos tot computerschermen.

Een aantal goederen verkregen door oplichting of diefstal/heling zijn door de politie teruggevonden en inmiddels teruggegeven aan de benadeelden.