Digitale Gemeente Houten

Van Kouwen reageert op brief VVD

vrijdag 23 april 2004 - Bron: Redactie SDGH

Wouter Van Kouwen heeft vrijdagmiddag gereageerd op de brief van de VVD die aan hem was gericht. Van Kouwen zegt dat de brief van de VVD klopt, maar dat er dingen ontbreken.
,,Maar zoals wel vaker: het gaat niet zozeer om wat er staat; het gaat ook om wat er niet staat'', zegt de fractievoorzitter van GroenLinks. ,,Dat is overigens niet zozeer een verwijt aan de VVD of aan andere fracties, maar aan het college.'' Van Kouwen vermoedt dat dit de laatste keer is dat over het onderwerp wordt gesproken.

De brief van Van Kouwen:

Neerleggen bij een democratisch besluit.
Allereerst toch een correctie: al op 6 april heb ik een lid van jullie fractie een mail gestuurd met daarin de volgende zin: 'Ik heb geen enkele illusie dat de raad terug zal komen op het genomen besluit en ik leg me daar heus wel bij neer. Zeker nu blijkt dat Houten niet meer hoeft te betalen dan die 8,2 miljoen.' Jammer dat dit niet is overgekomen.

Jullie brief klopt.
Ik ben het volledig eens met wat jullie mij schrijven over het contract en over de feitelijke inbreng van de gemeente en Prorail bij de spoorverdubbeling en heb dat ook (zij het soms met andere woorden) ook steeds zo verwoord. (ook in meerdere mails aan de raad en het college)
De vraag is hoe er dan toch zoveel ongenoegen over en weer heeft kunnen ontstaan.
Voor mij was de massieve en frontale aanval waarmee wethouder Lubberdink op 7 april de aanval opende (daarbij nagevolgd door meerdere fracties) een grote handicap. Daarmee werd de toon gezet. Niet voor niets meldde ik de dag daarna dat ik 'aangeslagen' was. Ik had zon aanval niet verwacht. Dat blijkt ook uit hetgeen ik nog voor de commissie aan een fractiegenoot meldde die mij vroeg wat mijn inbreng zou zijn. Ik mailde hem letterlijk: 'Het hangt erg af van waar het college mee komt. Als ze maar een beetje het boetekleed aantrekken ben ik een lammetje.'
Een week later tijdens de commissie Bestuur mocht ik zelfs helemaal het woord niet voeren. Ook toen kon ik dus mijn 'ei' niet kwijt. Mede daardoor zijn er allerlei beelden ontstaan over wat wij nu wel of niet vonden.

Dan nu waar het me wèl om gaat.
Wat de minister in de brief van 5 april glashelder maakte is dat die 12 miljoen van Prorail geen extra geld was, maar geld waar Houten gewoon recht op had. Jullie geven dat terecht ook aan. Het was dus een sigaar uit eigen Houtense doos. Niks geen zak geld dus van Prorail. En,. en daar komt het addertje onder het gras; we hadden als raad het geld dus ook heel goed aan andere dingen kunnen besteden die met het spoor samenhangen. Maar in het raadsvoorstel en de presentatie daaromheen waren alle ogen alleen gericht op het Centrum en er werd net gedaan of die 12 miljoen alleen dààr maar aan kon worden besteed. Waarbij ook nog werd gesuggereerd dat het extra geld was, in plaats van die bekende sigaar. (Prorail betaalt 60% van onze extra wensen) Wat er in 2002 had moèten gebeuren is dat het college de raad, zeker in het duale stelsel, destijds in haar budgetrecht de ruimte moeten geven. Ongeveer als volgt: Beste raad, wij hebben van Prorail nog 12 miljoen die we kunnen inzetten voor zaken die te maken hebben met de spoorverdubbeling. We kunnen dat geld op meerdere plaatsen inzetten. Bijvoorbeeld om het station in het Castellum een extra impuls te geven. Daarmee kunnen we de onderhandelingen met de marktpartijen wellicht vlottrekken. Maar ook een andere wens van de raad kunnen we ermee realiseren: een derde station bij de Koppeling. En als derde mogelijkheid kunnen we natuurlijk ook het spoor in het centrum met een meter extra verhogen.. Maar dan moeten we er wel zelf ook 8 miljoen bij lappen. Deze laatste mogelijkheid heeft de voorkeur van ons college; maar wat vindt u als raad ervan? U bent uiteindelijk de baas. Zo is het helaas niet gegaan. Alle ogen en middelen werden al bij voorbaat op het centrum gericht.

Arbitrage
Uiteraard leg ik me erbij neer dat ook jullie geen arbitrage wensen om een en ander door onafhankelijke deskundigen uit te laten zoeken. Ik vind het wel jammer. Zon onderzoek hoeft ook niet duur te zijn, zoals sommige partijen nu suggereren. Van de deskundigen die ik zelf benaderd heb, had ik de onkosten willen vergoeden.

Ik hoop hiermee duidelijkheid te hebben geschapen.

Met vriendelijke groet,

Wouter van Kouwen

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).