Ingezonden persbericht


Uitgelekt rapport: Dreigend ingrijpen in lectuurvoorziening visueel gehandicapten

redactie, 22-4-2004

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil drastisch ingrijpen in de lectuurvoorziening voor visueel gehandicapten. Dat blijkt uit een uitgelekt beleidsvoorstel. Het voorstel beoogt binnen vier jaar het stelsel blindenbibliotheken te beëindigen en FNB volledig in het openbare bibliotheekstelsel te integreren.

De interne notitie van het ministerie van OCW draagt de titel "Beleid bestelwijziging blindenbibliotheken 2004 en 2005-2008". Voor 2004 is alvast een bezuiniging aangekondigd bij FNB van 900.000 euro. Dat is 14 procent van de totale subsidie. Daarnaast voorziet het plan in een ingrijpende omvorming van de organisatie en haar taken. FNB zou worden uitgekleed tot een facilitair bedrijf en de distributie van gesproken lectuur en boeken zou bij de openbare bibliotheken komen te liggen. Anderslezen.nl zou aansluiting moeten vinden bij Bibliotheek.nl. Op brailletijdschriften zou 10 procent bespaard moeten worden en derdenwerk zou geheel worden afgeschaft. Verder wordt mogelijk de afdeling studie- en vakliteratuur afgesplitst.

De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang heeft in een brief aan de Vaste Tweede- Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap haar bezorgdheid uitgesproken. Volgens de Federatie zijn de bezuiniging bij FNB en de toekomstplannen uit het voorstel niet in het belang van mensen met een visuele handicap. De Federatie dringt er bij de kamercommissie op aan de staatssecretaris om opheldering te vragen. Er is ook een internetpetitie gestart voor het behoud van de informatievoorziening voor visueel gehandicapten. De petitie zal worden aangeboden aan de vaste kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Petitie (nieuw venster): Externe link (nieuw venster): petitie.opendomein.nl (http://petitie.opendomein.nl/petitie.php?id=15) Informatie (nieuw venster): Externe link: (nieuw venster)www.avro.nl/antenne2/forum (http://www.avro.nl/antenne2/forum.asp?ID=0&PostID=122)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de woordvoerder van FNB Marian Oosting tel. 0486 - 486 485