Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

26 april 2004

Nr. 04/012

Vooral algemene maatregelen voor mensen met een achterstand op arbeidsmarkt

Mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt moeten vooral profiteren van algemene maatregelen die het kabinet neemt om belemmeringen op de arbeidsmarkt op te lossen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen om arbeid en zorg te combineren of extra scholing. Op die manier worden problemen op de arbeidsmarkt structureel en voor iedereen die ermee te maken heeft opgelost. Alleen als een algemene aanpak niet voldoende is, blijven maatregelen voor specifieke groepen met een achterstand, zoals jongeren, ouderen en etnische minderheden mogelijk. Dit staat in een nota over het toekomstige arbeidsmarktbeleid waar de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee heeft ingestemd.

Het kabinet benadrukt dat de verschillende instanties die algemeen beleid uitvoeren wel rekening moeten houden met individuele omstandigheden waarin mensen verkeren. Zo kan het Centrum voor Werk en Inkomen jongeren die weinig werkervaring hebben, helpen aan een stageplek, zodat ze meer kans hebben op het vinden van een baan.

Pas als een algemene aanpak in combinatie met maatwerk van de betrokken instanties niet voldoende is, kiest het kabinet voor aparte maatregelen voor specifieke groepen. Zo blijven aparte maatregelen mogelijk bij problemen waarmee alleen een specifieke groep te kampen heeft. Ook kunnen (tijdelijk) maatregelen nodig zijn om werkgevers, betrokken instanties en de doelgroep zelf te enthousiasmeren en over mogelijke koudwatervrees heen te helpen bij het aanbieden van en zoeken naar werk. Dit geldt onder andere voor de Taskforce Jeugdwerkloosheid en de commissie Participatie Vrouwen uit Etnische Minderheden.

Het kabinet is van mening dat apart beleid voor groepen met een achterstand beperkt moet blijven, omdat dit kan leiden tot stigmatisering (niet iedere oudere kampt immers met een achterstand) en een fragmentarische aanpak (dezelfde problemen spelen ook bij andere groepen).

RVD, 23.04.2004