STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

17-jarige Nina Lanschot wint 'Schrijf Nederland Schoon'

PERSINFORMATIE

17-jarige Nina Lanschot wint columnwedstrijd 'Schrijf Nederland Schoon'
'Onvergetelijk' krijgt unanieme lof van jury

Den Haag, 23 april 2004 - De 17- jarige Nina Lanschot uit Bussum heeft de wedstrijd 'Schrijf Nederland Schoon' gewonnen. Uit meer dan 500 inzendingen is unaniem gekozen voor haar column 'Onvergetelijk'. Deze inzending was volgens de jury de enige die voldeed aan de ongeschreven wetten van een column en waarin tevens het onderwerp zwerfafval op een creatieve en onderhoudende wijze is verwerkt. Samen met vier andere finalisten, allen vergezeld door familie en vrienden was Nina Lanschot vandaag aanwezig in perscentrum Nieuwspoort voor de bekendmaking van de winnaar.

De vijf finalisten; Rianne Boon uit Wanroij (14 jaar), Nina Lanschot uit Bussum (17 jaar), Jeroen Stout uit Maurik (15 jaar), Ruud Bäumler uit Landgraaf (15 jaar) en Nicole Spoolder uit Anna Paulowna (14 jaar) hebben ieder vergezeld door een van de juryleden hun column voorgelezen in Nieuwspoort. De genomineerde columns zijn beoordeeld door een deskundige jury, welke bestond uit de columnisten Gregor Frenkel Frank (voorzitter), Martin Bril, Henk Spaan, Jan Kuitenbrouwer en de hoofdredacteur van het meisjesblad Fancy, Annet Niterink. Gregor Frenkel Frank heeft de winnaar, Nina Lanschot, bekend gemaakt. Zij ontving uit handen van de directeur van de Stichting Nederland Schoon mevrouw Marielle van Aggelen een cheque voor een reis naar Barcelona voor 4 personen. Naast de eerste prijs is ook de zogenaamde 'aanmoedigingsprijs' uitgereikt aan Flip de Klerk voor zijn column 'Banaan Vergaan!'. Flip de Klerk (12 jaar) zit nog op de basisschool en kon officieel niet mee doen aan de wedstrijd. De jury vond zijn column echter zo goed dat zij heeft besloten tot het uitreiken van de 'aanmoedigingsprijs'.

Achtergrond:
Vanaf begin maart werden scholieren uit het voortgezet onderwijs op verschillende manieren opgeroepen mee te doen aan de wedstrijd 'Schrijf Nederland Schoon'. Via radiocommercials, schoolboards en banners op internetsites werd aan scholieren gevraagd een column te schrijven over 'zwerfafval'. Tevens is er een lespakket 'columnschrijven' aan alle docenten Nederlands gestuurd. Nederland Schoon heeft meer dan vijfhonderd inzendingen van scholieren uit het hele land ontvangen.

De Stichting Nederland Schoon houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van zwerfafval. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren tot de grootste vervuilers behoren. Juist daarom heeft Nederland Schoon besloten tot de wedstrijd 'Schrijf Nederland Schoon'. Het voornaamste doel van de wedstrijd is het bereiken en betrekken van jongeren bij de aanpak van zwerfafval in Nederland. De wedstrijd vormt een aanvulling op de bestaande activiteiten gericht op jongeren die de stichting heeft ontwikkeld.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie: voor meer informatie over de wedstrijd 'Schrijf Nederland Schoon' kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon. Telefoon 06 53 851384/ 070 304 20 80 of kijken op www.schrijfnederlandschoon.nl

Van de bijeenkomst is een foto beschikbaar via de beeldbank van ANP perssupport.

Winnaar Schrijf Nederland Schoon

Naam: Nina Lanschot
Leeftijd: 17 jaar
Woonplaats: Bussum

Onvergetelijk

Het is een raar verschijnsel. Ik weet niet of het iets typisch menselijks is, misschien komt het door arrogantie of misschien is het wel genetisch bepaald. In ieder geval is het er; de wens om onsterfelijk te zijn.

Natuurlijk kun je een poging wagen (niet geschoten, altijd mis) maar de kans dat je niet zult sterven is (tot nog toe) erg klein.

Het is dus realistischer om je te richten op de nummer twee van het verlanglijstje; de wens om nooit te worden vergeten. Er zijn een paar opties om deze status te verwerven; je kunt een literair meesterwerk schrijven, een baanbrekende natuurkundewet definiëren, een wereldoorlog beginnen, het wiel uitvinden (en dan wèl patent aanvragen) of een inspirende filosofische stroming in gang zetten. Als je missie op een van deze manieren slaagt is het zeker dat je komende eeuwen geestelijk nog tussen de mensen zult blijven. Maar wederom is de kans dat deze wens in vervulling gaat erg klein.

Is er dan niets simpels wat je kunt doen, of eventueel kunt laten, om onvergetelijk te worden?

Na lang brainstormen, uitzichtloze vergadersessies, eindeloze tochten langs consultancy bureaus is er een oplossing gevonden! Voor alle talentloze, ongeïnspireerde, pufloze, ongemotiveerde mensen die geen wonder willen verrichten maar wel herinnerd willen worden is er een oplossing!

Als je PVC naast de prullenbak gooit duurt het vijf tot tien jaar voordat de stof verdwenen is. Beter is kauwgom, je hoeft het alleen op straat uit te spugen en voor twintig tot vijfentwintig jaar heb jij je sporen achter gelaten. De echte toppers zijn de frisdrankblikjes, koffiebekers, piepschuim en patatbakjes; deze vergaan nooit!

Het is gewoon een kwestie van er met een goede watervaste stift je naam op schrijven en op elke willekeurige (niet voor afval bestemde) plek neergooien; zo komt de wereld nooit meer van je af!

23 apr 04 17:25