Gemeente Leiden

Persbericht

Rekening 2003 Gemeente Leiden:

Publicatiedatum: 23 april 2004


* Eenmalig overschot 2003 van EUR 11 miljoen
* Reserve positie weer op peil

De gemeente Leiden is er volgens plan in geslaagd in 2003 EUR 13 miljoen te bezuinigen. Daarnaast is het jaar ook nog eens afgesloten met een positief resultaat van EUR 11 miljoen.

Dat is gebleken bij het opmaken van de Rekening over 2003. Tijdens een persconferentie werd dit nieuws toegelicht door verantwoordelijk wethouder Van der Sande (VVD) van Financiën.

Leiden heeft het afgelopen jaar de financiën goed in de hand weten te houden. Niet alleen zijn de bezuinigingen voor 2003 (totaal ca. EUR 13 miljoen) gerealiseerd, ook was er sprake van een overschot op de rekening van EUR 11 miljoen. Dit overschot op de rekening 2003 heeft overigens vooral een eenmalig karakter: naast het voorziene overschot van EUR 3 miljoen, bleek er uiteindelijk sprake van meevallende kosten voor investeringen (EUR 4,2 miljoen) en een voordeel n.a.v. de overdracht aan de gemeente van bijstandsvorderingen (EUR 3 miljoen).

Omdat de meevallers voornamelijk betrekking hebben op het jaar 2003, blijven de nieuwe bezuinigingen van ca. EUR 9 miljoen per jaar vanaf 2005 hard nodig. De gemeenteraad van Leiden heeft deze week reeds ingestemd met die bezuinigingen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het overschot van 2003 vooral te gebruiken om de concernreserve weer op het gewenste niveau van EUR 10 miljoen te brengen. Uit de concernreserve betaalt de gemeente onverwachte tegenvallers. Deze reserve wordt des te belangrijker nu de gemeente, onder andere door de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand, een groter financiële risico loopt dan tot nu toe. Verder wordt ook voorgesteld EUR 1,5 miljoen te reserveren voor bijdragen aan het opknappen van woonwijken en bedrijventerreinen.

Deze pagina is gewijzigd op 23-04-2004