BVE RAAD

Bve Raad: Inburgeringplannen Verdonk recept voor ongelukken

Inburgeringplannen Verdonk recept voor ongelukken

Voorzitter Bve Raad: 'Goed onderwijs cruciaal voor inburgering.'

Het Kabinet heeft vandaag besloten om de eisen tot inburgering in eigen land en in Nederland aan te scherpen. Immigranten moeten beter toegerust worden op hun permanente verblijf in ons land. De instellingen voor beroepsonderwijs en volwassenen educatie, die zijn verenigd in de Bve-Raad, steunen de Minister in haar doel om de inburgering te verbeteren, maar menen dat de uitvoering van de plannen tot erg veel problemen zal leiden. Bve Raad voorzitter Margo Vliegenthart: 'Het is een recept voor ongelukken.'

Door deze uitvoeringsproblemen zullen de doelstellingen van de Minister niet worden bereikt omdat het kabinet onvoldoende geld uittrekt voor opleidingsplaatsen, de voor inburgering unieke combinatie van scholing, begeleiding en werk wordt doorbroken, marktwerking zonder condities en serieuze overgangstermijn wordt ingevoerd en veel oud-en nieuwkomers aan hun lot worden overgelaten.

Wat moet er veranderen en verbeteren?


- De plannen van minister Verdonk zullen leiden tot een enorme toename in de vraag naar onderwijs. Dat lijkt aantrekkelijk. Opleiden en het geven van inburgeringcursussen is ons vak. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd en vergt de voorgestelde uitvoering veel geld dat niet aan cursussen besteed kan worden. Een serieuze financiële onderbouwing ontbreekt dus in deze plannen. De inburgeringdoelstellingen kunnen zo niet gerealiseerd worden.


- De voorgestelde kwaliteitscontrole op de examinering is niet voldoende. Ook het aanbod moet aan hoogwaardige eisen voldoen. Inburgeraars moeten erop kunnen vertrouwen dat het aanbod deugt en dat beunhazen niet worden toegelaten. Als iedereen mag aanbieden dan kunnen met geld uit het buitenland ook binnen moskeeën cursussen worden aangeboden. Dat moeten we niet willen.


- Meer marktwerking ten aanzien van het aanbod kan alleen maar goed uitwerken als er duidelijke spelregels zijn voor eerlijke concurrentie en er sprake is van regulering en toezicht op die markt (vgl. OPTA, Nma, zorgautoriteit etc). Waarborgen als duidelijke aanbestedingsregels, toezicht, kwaliteitscontrole etc. ontbreken. Het onderwijs hoeft niet het zoveelste slachtoffer van een onbezonnen invoering van marktwerking te zijn. Dit is een recept voor ongelukken.


- Geef gemeentes de centrale regierol in plaats van oud-en nieuwkomers aan hun lot over te laten. Ook bij hen ligt het accent in de inburgering op de cruciale combinatie van werk en scholing. De gemeenten hebben het overzicht op de doelgroepen en zij hebben inzicht in de kwaliteit van het aanbod en kennen eerdere fouten en successen. Vliegenthart: 'Kern van inburgering is dat je de weg nog niet kent. Hoe kan je dan verwachten dat men zelf cursussen gaat inkopen?' De regierol van de gemeentes maakt de regeling veel eenvoudiger met minder risico's op uitvoeringsproblemen. De Bve Raad meent dat goede inburgering pas geslaagd is als mensen goed geschoold zijn en werk hebben. Samenhang tussen educatie, reïntegratiebeleid en inburgering in de opleidingen is daarom van groot belang. Vliegenthart: 'Eén van de middelen tot inburgering is een goede beheersing van de Nederlandse taal en het bieden van werkervaring. Dat betekent mensen opleiden, onze duale trajecten zijn daarbij zeer succesvol. In de ROC's worden 60% van de mensen die in ons land werken opgeleid, van verpleegsters tot metaalbewerkers. Die expertise moet je blijven benutten.'

Het kabinet dreigt veel kapitaal te vernietigen. Door de stapeling van kabinetsplannen en/of door andere politieke keuzes door gemeenten (de gemeentelijke vrijheid om te kiezen voor 'lantarenpalen in plaats van opleidingen') kunnen veel ROC's niet langer hun wettelijke plicht nakomen. Zo bezuinigt Justitie dit jaar al 40 miljoen euro op integratie van nieuwkomers, zo'n 30% van het totale budget. Met veel belastinggeld gedane investeringen in gebouwen, computers en docenten dreigen zo in één klap te verdwijnen. De opgebouwde expertise die zich richt op de unieke combinatie van scholing en werk loopt zeer grote risico's door de kabinetsplannen. Daarmee wordt het kind met het badwater weggegooid.

Op basis van deze praktijkervaring voorziet de Bve Raad dat de uitvoerbaarheid van de nieuwe plannen zeer lastig wordt. Daarom wil de Raad samen met de Minister de plannen verbeteren, zodat de oud-en nieuwkomers in ons land goed onderwijs geboden wordt waarmee zij zich in Nederland staande houden en passend werk vinden.


------------------------------

Noot voor de redactie,