Time : 5:51:49 PM
Date : Friday, April 23, 2004
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Minister Van Mechelen zorgt voor noodzakelijke bedrijventerreinen

PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN EN BEGROTING, RUIMTELIJKE ORDENING, WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE

Minister Van Mechelen zorgt voor noodzakelijke bedrijventerreinen aan het Economisch Netwerk Albertkanaal

Vandaag heeft de Vlaamse regering op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, belangrijke beslissingen genomen inzake de verdere ontwikkeling van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA). Tevens stelde de Vlaamse regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'regionaal stedelijk gebied Turnhout' definitief vast.

In uitvoering van het zomerakkoord, waarbij de versnelde uitvoering van het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen één van de uitgangspunten was, werden vandaag de zoekzones aangeduid waarin bijkomende bedrijventerreinen kunnen ontwikkeld worden tussen de E313 en het Albertkanaal:


- herstructurering en inbreiding van bedrijventerreinen: 231 ha
- Nieuwe bedrijventerreinen langs het ENA 360
ha

- Regionaal stedelijk gebied Turnhout 200 ha

Naast deze circa 800 hectaren bijkomende bedrijfsterreinen, is ook gekozen voor de ontwikkeling van regionaal bedrijventerreinen aan de noordzijde van de E313 Wommelgem-Ranst.

Voor de ontwikkeling en de ontsluiting ervan werd beslist:
- te opteren voor een regionaal bedrijventerrein met maximale aanwending van de multimodale mogelijkheden van de aangeduide locatie met voornamelijk een invulling als transport- en distributiezone en watergebonden bedrijventerrein;

- verder te onderzoeken wat de optimale ontsluitingsmogelijkheden zijn, waarbij verschillende oppervlaktescenario's worden geanalyseerd en de bescherming en inbuffering van de Schijnvallei, de leefbaarheid voor de omwonenden en het zuinig ruimtegebruik uitgangspunten zijn. Elk scenario dient een ontsluitingsvoorstel te bevatten, waarbij de gefaseerde invulling afhankelijk wordt gemaakt van de mobiliteitsgegevens;

- de Vlaamse minister, bevoegd voor ruimtelijke ordening en de Vlaamse minister, bevoegd voor de openbare werken, het MER op te starten, alsmede het onderzoek te starten over de mogelijke privaat-publieke samenwerking voor de realisatie van het regionaal bedrijventerrein en de ontsluiting;

In dit netwerk van economisch belang voor heel Vlaanderen, op de logistieke as Antwerpen-Aken, is plaats voor zowel watergebonden, als niet-watergebonden bedrijvigheid en bijkomende hoogwaardige infrastructuur (spoor en leidingen).

Studies van het Strategisch Plan Ruimtelijke Economie hebben voldoende aangetoond dat bijkomende bedrijfsterreinen moeten afgebakend worden om de economische groei te kunnen volgen en vooral bijkomende duurzame werkgelegenheid te creëren.

Natuurlijk gebeurt dit niet blindelings. Zo zijn er heel wat gebieden die niet weerhouden worden om te ontwikkelen als bedrijventerreinen. Bijvoorbeeld: Winkelomheide te Geel, Langvoort te Laakdal, Veedijk te Meerhout, Olen-Kanaal, enz. Daar waar wel overgegaan wordt tot ontwikkeling zal rekening gehouden worden met optimale ontsluitingsmogelijkheden, leefbaarheid van de omwonenden, zuinig ruimtegebruik, inbuffering van bestaande terreinen, enz.

De effectieve afbakening zal via een gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplan gebeuren, waarbij expliciet is voorzien in een openbaar onderzoek. De burgers zullen na de voorlopige vaststelling door de Vlaamse regering (binnen enkele maanden te verwachten) gedurende 60 dagen de tijd krijgen om de plannen in te kijken en hun bemerkingen over te maken.

Minister Van Mechelen vindt dat er vandaag een belangrijke beslissing genomen is om de economische groei en bijhorende werkgelegenheid in Vlaanderen en meer in het bijzonder in de Kempen, veilig te stellen.

Persinfo: Philippe Heyvaert, woordvoerder minister Van Mechelen 02 - 553.64.11 of 0495 - 23.16.90