Vlaamse overheid

Op voorstel van Adelheid Byttebier, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, heeft de Vlaamse regering 3 ontwerpen van besluit goedgekeurd in het kader van het preventiedecreet. Het preventiedecreet vormt het algemene kader voor het preventieve gezondheidsbeleid. Opsporing van borstkanker, aanpassing van het legionellabesluit en bestrijding van binnenhuispollutie worden in de besluiten behandeld.

Het eerste besluit garandeeert de continuïteit van de erkenningen van de mammografische eenheden die de foto's nemen en van de regionale screeningscentra en dus van het verder verloop van het borstkankeropsporingsprogramma. Tegelijk voorziet het in het invoeren van vernieuwende technieken en bekrachtigt dit decreet de adviserende rol van de Vlaamse werkgroep borstkankeropsporing.

Wat betreft legionella vervangt het tweede besluit de huidige regelgeving. Er worden een aantal aanpassingen doorgevoerd die tegemoet komen aan bezwaren uit diverse sectoren. Voor de gemeenten houdt dit een taakverlichting in, het stelt de laagrisico-sectoren (bv.haarkappers) vrij en het versoepelt de maatregelen voor de matigrisico-inrichtingen (bv.tandartsen). Tegelijk worden ook nieuwe technieken van legionella-preventie mogelijk.

Het derde besluit ondersteunt de burger in zijn keuzes voor een gezond binnenhuismilieu. Hij kan advies vragen en zijn woning laten onderzoeken indien hij gezondheidsrisico's vermoedt. Het besluit verankert de werking van de medisch milieukundigen van de Logo's met betrekking tot het binnenhuismilieu en is tegelijk de concrete uitwerking van het model van het medisch milieukundig netwerk. Dit besluit legt de link tussen gezondheid, milieu, wonen en voor het publiek toegankelijke gebouwen.
info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
Minister Byttebier - tel. 0475/894925 e-mail: persdienst.Byttebier@vlaanderen.be
---