Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 23-4-2004

Kabinet scherpt cannabisbeleid aan

Het Kabinet gaat ongewenste ontwikkelingen rond cannabis aanpakken. Op voorstel van de ministers Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) is vandaag de cannabisbrief naar de Tweede Kamer verstuurd. Waar nodig wordt het beleid aangescherpt. Samen met de brief stuurt het kabinet ook het Actieplan ontmoediging cannabis naar de Tweede Kamer.

Verschillende ministeries delen de verantwoordelijkheid voor het drugsbeleid. Onderwerpen op het gebied van lokaal bestuur en politie vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het ministerie van Justitie is belast met de strafrechtelijke handhaving. De minister van VWS coördineert het drugsbeleid en is verantwoordelijk voor het preventie- en hulpverleningsbeleid.

BZK
Het ministerie van BZK gaat - in overleg met gemeenten - na op welke manieren het cannabisbeleid beter gehandhaafd kan worden. Ook moedigt BZK gemeenten aan om een afstandscriterium van coffeeshops tot scholen te hanteren. BZK pleit verder voor het intensiever inzetten van de Gemeentewet en de Opiumwet om coffeeshops te sluiten als daar aanleiding voor is.

Justitie
Het ministerie van Justitie scherpt het cannabisbeleid aan. Zo wordt het drugstoerisme en de grootschalige hennepteelt aangepakt. Hiervoor wordt onder meer grensoverschrijdende politiesamenwerking tot stand gebracht. Op het terrein van het strafrecht wordt de criminele betrokkenheid van growshops aangepakt.
Het ministerie van Justitie gaat ook onderzoeken hoe de verkoop van cannabis aan niet-inwoners van een bepaalde gemeente beperkt kan worden. De gemeente Maastricht heeft aangegeven mee te willen doen aan een experiment om dit nader vorm te geven.

VWS
Het ministerie van VWS laat onderzoek doen naar de mogelijke risico's van een hoog THC-gehalte in cannabis. Als uit dit onderzoek zou blijken dat gebruik van cannabis met een hoog THC-gehalte leidt tot ernstige gezondheidsrisico's, dan zal het kabinet zich bezinnen op de consequenties voor het bestuurlijk en strafrechtelijk beleid. In het uiterste geval zou plaatsing van cannabissoorten met een zeer hoog THC-gehalte op Lijst I van de Opiumwet het gevolg kunnen zijn.

Het ministerie van VWS stelt daarnaast een onderzoek in naar de mogelijke verbanden tussen cannabisgebruik en psychische stoornissen. De campagne 'Drugs, laat je niets wijsmaken' richt zich drie jaar lang volledig op de ontmoediging van cannabisgebruik. Het kabinet is zich er van bewust dat van vele partijen een forse inzet wordt gevraagd om de voornemens te realiseren. De realiteit is dat de problematiek complex is en op geïntegreerde wijze moet worden aangepakt om daadwerkelijk vooruitgang te boeken.