Ministerie van Justitie

Kamer stemt in met nieuw inburgeringstelsel
23 april 2004

Nieuwkomers en oudkomers worden verplicht in te burgeren in de Nederlandse samenleving. Aan de inburgeringsverplichting is pas voldaan wanneer het inburgeringexamen is behaald. De nieuw- en oudkomers voeren zelf de regie over de eigen inburgering. Het Kabinet is vandaag akkoord gegaan met de Contourennota van minister Verdonk waarin het nieuwe inburgeringsstelsel wordt geĂŻntroduceerd.

Reguliere vreemdelingen moeten voor hun komst naar Nederland de basistoets inburgering in het land van herkomst met succes afleggen. Na vestiging en inschrijving in de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie wijst de gemeente de nieuwkomer op de inburgeringsplicht. De cursist is vrij in de keuze voor een opleidingsinstelling, de gemeente blijft de voortgang wel volgen. Als de nieuwkomer na vijf jaar nog niet is ingeburgerd, volgt een boete.

Werkloze allochtonen en vrouwen met een inburgeringsplicht hoeven dit niet helemaal zelf te regelen en te betalen. De gemeente helpt om te voorkomen dat de inburgeringscursus het zoeken naar werk doorkruist. Gemeenten willen niet dat werkloze vreemdelingen zich in de schulden steken om de verplichte cursus te doen.

De inburgeringsplicht voor asielzoekers is pas aan de orde als een eerste tijdelijke verblijfsvergunning wordt afgegeven.