Vlaamse overheid

In de commissie onderwijs van het Vlaamse parlement is het voorstel van decreet betreffende de 'onderwijsgebonden sport' goedgekeurd. Dit decreet kwam er op voorstel van de Vlaamse parlementsleden André Denys, André Van Nieuwkerke, Frans Ramon en Jan Roegiers en kwam tot stand in samenwerking met de Vlaamse ministers van Onderwijs en Vorming en Sport Marleen Vanderpoorten en Marino Keulen.

De ministers en de Vlaamse parlementsleden willen jongeren meer en zelfs een leven lang laten sporten. Een goede verstandhouding tussen school en sportclub is essentieel om dit doel te bereiken. "Via het onderwijs kunnen we op een relatief eenvoudige manier heel veel kinderen bereiken. Zolang ze naar school gaan, zullen we ze bewust maken van het belang om aan sport te doen. Onderwijs doet hier een noodzakelijke inspanning om onze jongeren weer meer te laten bewegen," zegt minister Vanderpoorten.

De grootste vernieuwing van het decreet is de centrumraad die het beleid rond onderwijsgebonden sport zal aansturen. In die centrumraad zullen zowel mensen uit het onderwijsveld als uit de sportwereld zitten. Aan de hand van hun ervaring kunnen ze samen een coherent onderwijs- sport verhaal schrijven. Deze samenwerking is een primeur voor Vlaanderen. In de vroegere Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) zetelden namelijk enkel mensen uit het onderwijs.

De centrumraad zal ook het nieuwe Vlaamse Centrum voor Onderwijsgebonden Sport (VCOS)aansturen dat zowel de recreant als de topsporter in zijn sportbeoefening zal ondersteunen en begeleiden. De Vlaamse
Studentensportfederatie (VSSF) wordt in dit centrum geïntegreerd.

Dit decreet laat ook de FOLLO's, dat zijn leerkrachten LO die deeltijds les geven en deeltijds actief zijn in het lokale sportgebeuren, een grotere rol spelen in het samenwerken van scholen met lokale sportclubs. Zo moeten nog meer jongeren de weg naar de sportclub vinden.

Minister Keulen en minister Vanderpoorten benadrukken dat met dit decreet de gouden driehoek school - gemeente - lokale sportclub versterkt wordt.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---