Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Gewijzigde Contourennota stap in goede richting (23/04/04)

De VNG vindt de wijzigingen die minister Verdonk op aandringen van de VNG in de Contourennota heeft opgenomen een stap in de goede richting. Om tot een effectief inburgeringssysteem te komen acht de VNG het noodzakelijk dat gemeenten de regierol over de inburgering blijven houden.

Op aandringen van de VNG is in de Contourennota opgenomen dat de gemeente met iedere inburgeraar een intakegesprek voert. De gemeente kan ondersteuning bieden bij het vinden van de juiste cursus, afspraken maken over de voortgang en de voortgang controleren. Voor allochtone vrouwen kopen gemeenten inburgeringscursussen in.

Over de inburgering van uitkeringsgerechtigden is de VNG nog met minister Verdonk in gesprek. De VNG is ook van mening dat inburgering en toeleiding naar werk op elkaar aan horen te sluiten. Daarbij is de regierol van de gemeente voor zowel toeleiding naar de arbeidsmarkt als voor inburgering onontbeerlijk. De VNG heeft grote twijfels over de mogelijkheden van uitkeringsgerechtigden om zelf een inburgeringstraject te kunnen financieren. Net als bij allochtone vrouwen verdient een verplicht aan te bieden inburgering aan uitkeringsgerechtigden de voorkeur. Dit komt de integratie ten goede.

De afschaffing van de gedwongen winkelnering bij de ROCs kan rekenen op de instemming van de VNG.